IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Задължително е да има приемственост в управлението на БНБ

Всяко изявление или шум около БНБ или Министерството на финансите влияе върху пазарите, припомни икономистът

13:23 | 18.07.15 г. 2
Л. Дацов: Задължително е да има приемственост в управлението на БНБ

Всяко едно изявление или шум около БНБ и Министерството на финансите влияе върху пазарите и има икономическо отражение - положително или отрицателно, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът Любомир Дацов.

„Това е като едно семейство, ако има много шум и съседите чуват какво става, то очевидно не върви много добре”, направи аналогия бившият заместник-министър на финансите.

Относно необходимостта от приемственост и споделяне на моралната отговорност при смяната на управлението на централната банка Дацов коментира, че „Законът за БНБ е един от най-обмислените закони,” който осигурява застъпване на Народното събрание и президентската институция при избор на подуправители.

Той изтъкна, че е задължително да има приемственост в управлението на централната банка, „защото ако е изцяло един нов екип влезе в БНБ може да създаде много проблеми. Законът е предвиден така, че да има един преходен период от 3 месеца, в който да има естествено въвеждане в работата на новия подуправител”. По думите му обаче и процедурата за избор на подуправители на БНБ се политизира и конкретно увеличаването на мандата. 

„Много са малко хората, които има представа от парична политика, имат и административен опит имат и университетска кариера”, коментира финансистът и изтъкна, че симпатизира на предложените от новия гуверньор на БНБ имена за подуправители на централната банка.

„Симпатизирам на този екип - Цветан Манчев, който не беше кандидат в тази процедура, и Калин Христов, тези две имена бяха възможно най-добри за подуправител на БНБ”, каза той.

Помолен да коментира информацията за политически договорки при назначенията и кандидатурите на управител и негови заместници в БНБ, Дацов посочи, че „тези вълнения, всъщност показват желанието върху БНБ да се влияе политически, въпреки че е независима и съответно политическите партии да намерят съответното място в това управление”.

„Смятам, че БНБ през последната година определено беше под атака. И определено им изнасяше на дадени политически сили да отклонят вниманието от техните истории”, коментира Дацов и допълни, че това се отнася и до новия избор на гуверньор на БНБ и избраните от него подуправители.

„Позицията на управител на БНБ е единствена в България. Тя е с високи отговорности и задължения и общо взето от една грешка на ръководството на БНБ може да има много последствия, които ще плащат всички хора”, посочи още Дацов.

В тази връзка, той допълни, че професионалните качества на ръководството на централната банка са от изключително значение.

Дацов коментира и информацията за заплата на гуверньора на централната банка, като изтъкна, че възнаграждението е разписано в Закона за БНБ.

„Заплатите са на средното ниво търговските банки,” коментира финансистът и допълни, че това е било поискано   да се направи с цел намиране на „качествени хора, които да работят там”. Той също така изтъкна, че не се коментира каква ще е заплатата на новия управител на Централната банка, а каква е била на стария, което по думите му е "атака срещу една личност".

Какво каза Любомир Дацов пред Bulgaria on Air пожете да видите във видеото

Още новини можете да намерите на сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Калин Христов е един от тези, които са предложили банкова ваканция на съвета при президента при кризата с КТБ. Димитър Костов е бил финистър на финансите при Виденов. Предложете и *** Кордовска, която си изтегли личните спестявания от вече затворена банка по нощите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Тъй, тъй, приемственост, значи. Още колко български банки останаха. Значи и тях трябва да ги "свият" по същия начин. Видя се, че вместо в панделата, следват "скромни" награди. И да не сте си помисляли даже, че в Бантустаня има мафия и олигархия. И продажна колониална администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още