IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Радев: МФ и БНБ правят нужното относно предизвикателството "Гърция"

България и българските банки нямат експозиции към Гърция, посочи един от кандидатите за управител на БНБ

22:19 | 22.06.15 г. 4
Д. Радев: МФ и БНБ правят нужното относно предизвикателството "Гърция"

Министерството на финансите (МФ) и Българската народна банка (БНБ) правят това, което е нужно по отношение на случащото се в Гърция, уверен е един от кандидатите за управител на централната банка Димитър Радев пред БНТ.

„Знаете, че българските банки с гръцки собственици се контролират от БНБ както по отношение на капиталова адекватност, така и по отношение на ликвидност. И двата показателя за тези банки в момента стоят много добре”, категоричен беше той.

Радев посочи, че България като страна и като банки няма експозиции към гръцката държава и към гръцки банки, което означава, че няма икономически канали за „внасяне на заразата у нас”.

Според него стратегията ни оттук нататък е да следим много внимателно развитието на нещата в Гърция.

По отношение на управлението на БНБ Радев посочи, че са необходими промени в проблемни сфери и „Банковият надзор“ е една от тях.

„Това, което притеснява е, че голяма част от правомощията и отговорностите са концентрирани в един човек, надзорът като функция на банката е капсулиран до голяма степен в момента от гледна точка на информация, контрол”, посочи още Димитър Радев.

Според него формалната рамка в момента не осигурява ефективен контрол от страна на управителя и Управителния съвет и съответно не ангажира тяхната отговорност. „Това е едно от нещата, които трябва да се променят“, посочи още Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
"Знаете, че българските банки с гръцки собственици се контролират от БНБ"- знаем БНБ как "контролира" КТБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
е ще ги чуеш и тях, но изчакай да отмине малко опасността,че сега ако излязат да се изкажат, колко сме стабилни, ефекта ще е точно обратният :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
polki
преди 9 години
Радев още не е назначен, а говори като шеф на БНБ. Няма ли министър на финансите, няма ли управител на БНБ които да кажат какви мерки са взели "относно предизвикателството "Гърция"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още