IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР иска още 18 млн. лева за обезщетение на освободени служители

Парите трябва да дойдат от преразпределяне на разходите в централния бюджет

16:55 | 06.04.15 г.
МВР иска още 18 млн. лева за обезщетение на освободени служители

18 млн. лева допълнително към бюджета на Министерството за вътрешните работи да бъдат отпуснати тази година за плащане на обезщетения на служителите с прекратени правоотношения, предлага проект на Постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане.

В доклада на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, прикачен към проекта на постановлението, е описано, че средствата трябва да дойдат от преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Към края на февруари неизплатените задължения на структурите на МВР към служителите надхвърлят 11 млн. лева, посочва още Бъчварова. Тя напомня и че по закон обезщетенията трябва да бъдат изплатени в срок от три месеца.

От 18-те млн. лева най-голямата сума е предвидена за освободени служители в областта на защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред – 12,2 млн. лева. В сектора пожарна безопасност и защита на населението при бедствия ще бъдат насочени 2,3 млн. лева. На бивши служители в областта на граничния контрол и регулиране на миграционните процеси ще бъдат разпределени 1,8 млн. лева.

По Закона за МВР при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. 

За изпълнение на постановлението за увеличаването на разходите на МВР ще отговарят министърът на финансите и министърът на вътрешните работи, е записано още в заключителните разпоредби на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още