IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове: Промените в КСО няма да доведат до по-високи пенсии

Липсата на индивидуални партиди в солидарния фонд допълнително ощетява осигуряващите се, посочва Никола Абаджиев

15:49 | 17.03.15 г. 3
Пенсионните фондове: Промените в КСО няма да доведат до по-високи пенсии

Промените в Кодексa за социално осигуряване (КСО) относно възможността за избор къде да отива вноската за втора пенсия ca опит за подмяна на тристълбовия модел на пенсионно осигуряване. Тази позиция защитиха представителите на пенсионните фондове в рамките на изслушването им във временната парламентарна комисия за проучване дейността на дружествата.

Предложението вноските за втора пенсия да се трупат в Сребърния фонд нарушава устойчивостта на системата и е опит да се използва инструмент за гарантиране – именно Сребърният фонд, който не гарантира в достатъчна степен интересите на осигурените лица, каза председателят на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев.

Ако бъде дадена възможност за прехвърляне на вноската за втора пенсия в Сребърния фонд, това ще разруши сигурността на пенсионната система, посочи той. Наред с това такава възможност не решава проблемите на осигурените, свързани с постигането на по-високи пенсии, а липсата на индивидуални партиди, каквито липсват в солидарния фонд, допълнително ощетява лицата. Тази възможност противоречи и на европейските препоръки за адекватни пенсии, каза Абаджиев.

Той отбеляза, че Международният валутен фонд (МВФ) също посочва в своя препоръка, че възможността за избор от страна на осигуреното лице е фундаментална промяна в модела на пенсионната система у нас. Според институцията промените се нуждаят от изчерпателен анализ на въздействието и консултации със засегнатите страни.

По-късно в изказване пред депутатите от комисията Йордан Цонев коментира, че позицията на МВФ, както и на други международни институции, не е меродавна и не може да се приема като последна инстанция.

Според пенсионните фондове са необходими законови промени за усъвършенстване на системата. Назряла е необходимостта за иновации при фондовете, допълване и усъвършенстване на регулаторната рамка за развитие на допълнителното пенсионно осигуряване, каза Абаджиев пред народните представители от комисията.

Той напомни предложенията на асоциацията за прилагане на гаранционен механизъм за вноските на осигурените, въвеждане на мултифондове, намаление на таксите, въвеждане на нови изисквания за повече възможности за инвестиции в икономиката и регионални инфраструктури, както и да се уреди превеждането на вноските от НАП към фондовете.

Асоциацията смята за необходимо да се пристъпи към намаляване на таксите, събирани от дружествата, но този въпрос да се реши в контекста на промените в законодателството. А именно мултифондове, гаранционен фонд и др.

Те предлагат предварителен анализ и разчети за законовото уреждане на тези въпроси. Това според тях трябва да стане при предварително разписани параметри, така че да има прогнозируемост и възможност за ефективно управление от страна на фондовете.

Пенсионните дружества отново посочиха, че има съществени различия между тях и Комисията за финансов надзор (КФН) относно доходността и методиката за изчисляването ѝ. Отново беше подчертано, че КФН изчислява доходността като отрицателна, докато за фондовете тя е положителна.

Затова от асоциацията настояват за преразглеждане на настоящата методика, предлагана от регулатора. Работната група с представители на КФН и дружествата вече е сформирана и започва работа през следващата седмица, стана ясно по време на комисията.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", каза, че най-важното е установената методика да е съгласно международните стандарти.

Според дружествата терминът реална доходност се използва спекулативно досега що се отнася до Универсалните пенсионни фондове (УПФ). Според дружествата в пенсионното осигуряване трябва да се регламентира задължително оповестяване на реалната доходност и постигнатата номинална за съответния период.

Според пенсионните фондове е необходима и законова промяна за разширяване на определението за свързани лица, но при отчитане спецификата на пенсионното осигуряване. Досегашната уредба има недостатъци заради допускане на нарушения, каза Абаджиев. Той допълни, че промените трябва да имат за крайна цел парите на осигурените да се управляват по най-ефективен начин, без да се допускат такива инвестиции в свързани лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 12
993
преди 9 години
Не смесвай реална и номинална доходост! Реалната доходност, така изчислена покрива и инфлацията и таксите за 12г.! А като си такъв гявол марш в НОИ! Там доходността е несъществуваща величина! Аман от пишман разбирачи! Аз си оставам в моя фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 10
fras
преди 9 години
Липсата на индивидуални партиди в солидарния фонд допълнително ощетява осигуряващите се, посочва Никола Абаджиев-------------------------------------------------Е, при вас пък като имаме индивидуални партиди, та ще прокопсаме.Според Асоциацията на пенсионните дружества реалната доходност от 2004 г. до края на септември 2014 г. е 0.48% годишно, а за целия период на съществуването им от 2002 г. до края на септември 2014 г. е 0.46% на година.Това е над разходите за превод на осигуровките към фондовете.В същото време фонда като предприятие си е на добра доходност - ми взима 5 % на входа, 1 % от натрупаното всяка година, а вероятно и нещо на изхода.Т.е. на първите 100 лв., които съм внесъл, са ми взели по 5 на входа и по 1 лв. всяка година. 5 лв. + 12 по 1 лв = 17 лв. са взели те.А са ми "докарали" средно по 46 ст. годишно. 12 г. по 0.46 лв. = 5.5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още