IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета данъчна декларация ще бъде подадена онлайн, прогнозира НАП

Това е и единственият начин за ползване на 5% отстъпка от данъка, напомни говорителят на приходната агенция

17:42 | 05.01.15 г. 1
Всяка трета данъчна декларация ще бъде подадена онлайн, прогнозира НАП

Подаването на данъчни декларации по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) ще бъде хитът на тазгодишната кампания, като от Националната агенция за приходите (НАП) очакват всяка трета декларация да бъде подадена онлайн. Персоналният код се издава безплатно в офис на агенцията по постоянен адрес, обясни говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров пред Дарик.

Данъчната кампания започна днес в 9 ч. във всички офиси на Националната агенция за приходите. Физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април.

„Персоналният идентификационен код се оказва хитът на тазгодишната данъчна кампания. Около 150 000 души имат издаден такъв код“, посочи той. И напомни, че тази година единственият начин да се възползваме от 5% отстъпка от данъка е чрез подаването на декларацията онлайн - с електронен подпис или с ПИК.

„Хартиената" отстъпка от 5 на сто вече не съществува като възможност, така че човек, който има висок доход или просто иска да получи отстъпка, може да го направи, ако до 31 март подаде декларацията си онлайн било с електронен подпис, или с ПИК и плати данъка не до 31 март, а до края на април“, подчерта говорителят на НАП.

От сутринта има подадени около 2000 хартиени декларации и около 30 подадени онлайн с електронен подпис, отчете Бъчваров.

„Персоналният код се издава на хартия. Ако бъде откраднат, загубен или по някаква причина някой знае без наше желание персоналния ни код, трябва незабавно да се обадим на телефонния номер на НАП - 0700 18 700, за да го блокираме, защото вече с новите възможности не е изключено загубеният ПИК да ни навлече неприятности", обясни говорителят на агенцията.

В близко време от приходната администрация ще внедрят нова електронна услуга, която директно свързва данъчната сметка със системата за онлайн плащане. Така вместо човек да попълва разни данни - размерът на сумата, ако е закъснял малко - главница, лихва, различните кодове и сметки за плащане, което е малко или повече досадна техническа работа, може да бъде заместено с едно копче „плати", обясни Бъчваров.

„С персоналния код, който е напълно безплатен, издава се веднъж и действа години напред, имаме убеждението, че броят на деклариращите онлайн физически лица тази година ще се удвои, а до пет години само единици биха могли да са хората, които да искат по някаква необяснима нам причина да се срещат физически със служители. Вярваме, че до края на данъчната кампания съвсем спокойно всяка трета данъчна декларация от граждани би могла да дойде онлайн", каза той.

„Вероятно едва около 10 процента от българите на минимална работна заплата ще успеят да си върнат удържания вече през миналата година 10-процентен данък върху доходите“, призна Росен Бъчваров. Той поясни, че формулировката в закона, а не тълкувание на приходната агенция, е въвела ограничения за това данъчно облекчение.

Всеки лев допълнителен доход - от социална помощ, рента или хонорар за участие в избирателна комисия например, е пречка човек с минимални доходи да получи обратно данъка си за 2014 г., обясни той. И посъветва хората, които ще подават декларация за връщане на взетия вече данък, да са убедени, че отговарят на изискванията, а при съмнения - да се консултират с експерт на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700.

Над 80-90 процента от хората, които технически са били на минимална заплата, но са получили някакъв вид страничен доход, формално не биха могли да ползват облекчението. Пречката идва от формулировката в закона, която в тази си форма прави така, че имащите право да ползват облекчение са по-скоро изключение", каза Бъчваров.

По думите му НАП ще преизпълни плана за събиране на осигурителни вноски за 2014 година с близо 100 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimitar.
преди 9 години
Или аз съм невеж, или сайта на НАП не струва и лъжат -- как ще има подадени 30 декларации онлайн, като не мога да намеря страницата, на която се подават?Ако греша, дайте линк към въпросната страницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още