IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската CCI прави предварително проучване на казуса с КТБ

Политически партии не могат да ни наемат за проследяване на парите в банката, категорични са от разследващата компания

13:03 | 10.11.14 г. 2
Швейцарската CCI прави предварително проучване на казуса с КТБ

Швейцарската разследваща компания CCI прави предварително проучване на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи БНР. Компанията обаче няма сключен договор за разследване, а предварителните анализи не означават и задължително наемане на организацията. 

От CCI уточняват, че за да започнат работа по случая, трябва да имат сключен договор с организация на вложителите, но не и с политически партии.

На базата на досега събраната информация от компанията смятат, че могат да разследват успешно операциите, довели до отнемането на лиценза на банката. Ако бъдат наети, швейцарските специалисти са категорични, че могат да проследят движението на парите на вложителите на територията на България или извън извън нея, включително и ако са прехвърлени на трети лица в офшорни зони или на фиктивни финансови институции.

Припомняме, че на 4 ноември стана ясно, че вложители в КТБ обмислят да наемат швейцарската компания, която да проследи паричните потоци в банката.

С компанията са се свързали българи, живеещи в чужбина с влогове в банката, чийто лиценз беше отнет миналата седмица, уточни представителят на компанията за България – Александър Пелев.

Лицензът на КТБ беше отнет на 6 ноември и ден по-късно БНБ внесе в Софийския градски съд и искане за обявяване на банката в несъстоятелност. Изплащането на гарантираните депозити в КТБ трябва да започне на 4 декември, като според коментарите на политици за изплащането на средствата ще бъдат ангажирани десет банки

Развитието на ситуацията около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Ясно е като бял ден, че проследяването на парите на края ще стигне до Цветан Василев. Дано обаче да има някакъв смислен резултат от цялото това разследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още