IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Искров: КТБ не е искала ликвидна подкрепа

БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната, уточнява управителят на централната банка

16:28 | 23.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иван Искров: КТБ не е искала ликвидна подкрепа

Нито от Корпоративна търговска банка (КТБ), нито от ТБ „Виктория“ е била искана ликвидна помощ от страна на Българска народна банка (БНБ). Дори и да са поискали такава, тя е нямало как да им бъде предоставена, тъй като не са разполагали с нужните обезпечения, посочи днес отново управителят на БНБ Иван Искров.

Решението на Българска народна банка за поставянето двете банки под специален надзор е било взето след получаването на изрично писмено искане от страна на ръководствата им, се припомня в прессъобщение на институцията, с което управителят на централната банка Иван Искров отговаря на разпространено по-рано през деня обръщение на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

В съобщението си Искров посочва още, че от първия ден, в който е заел поста, е осигурил равнопоставено отношение към всички банки в страната.  

От своя страна Василев обвини БНБ, че "централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството ѝ да се намеси".

Искров пише още, че не би си позволил да коментира обидни и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието на институциите. Той има предвид заявлението на Василев за "бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ", в която обвинява Искров в безгръбначие и др.

"Бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало "в мисия" на живота му, "така както преди това беше нейното развитие". Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия, това да се случи в рамките на закона", посочва още гуверньорът.

Публикуваме пълния текст на изявлението:

Изявление на управителя на БНБ г-н Иван Искров във връзка с публикувано днес обръщение

на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ

Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на КТБ (Корпоративна търговска банка) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията.

Не бих искал да коментирам абсурдните и грозни твърдения и квалификации по мой адрес и внушенията, които се опитва да прави г-н Василев. Но в името на обективността и доброто име на институция със 135-годишна история, каквато е БНБ, и твърденията „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата” и “Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси”, държа да отбележа следното:

1. От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България.

2. Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

3. Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения.

Бих искал и да уточня, че от 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента, БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

4. Като благодаря за оценката на г-н Цветан Василев за това, че съм „добър специалист”, бих искал да заявя, че твърдение като „изнесени чували” или думата „чували” никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал.

Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи.

Не бих си позволил като управител на БНБ да коментирам обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава. Независимо от тях и определения като „бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ”, бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия” на живота му, „така както преди това беше нейното развитие”.

Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона.

Още веднъж подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки.

С уважение,

Иван Искров


Управител на Българската народна банка

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
А мислите ли , че банка може да бъде източвана само през тясно свързани фирми ?Но да не се отклоняваме :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Стига сте ни занимавали с тази банка . От това което се дочува от новият отчет на одиторите в КТБ положението е катастрофално . Кражби и свързани фирми в невиждани мащаби . Цветан Василев не ревеше докато заедно с Пеевски , Доган и други лица крадяха задружно . Бареков сега да връща парите , нали го финансираха оттам . Това си е частна банка , да си фалира и да приключва тази глупост . Фонда изплаща гарантираните депозити , после все нещо ще си събере от активите и . Е няколко стотици милионери ще изгорят , но те парите и без това не са им били чак толкова необходими ,щом са можели да седят там с години на 11-12% лихва . Няколко фирми ще фалират , но пък та тяхно място ще дойдат нови . В природата празно няма , фалита на едни , ще е шанс за развитие на други .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Аз не адвокатствам на Цецо Мустака. Но ти даваш ли си сметка какво означава ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ да са в услуга на мафиотски кръгове? Никога досега не е имало толкова явна демонстрация на това, че мафията си има държава. Ако бяхме НОРМАЛНА държава, никой нямаше да атакува работеща банка, за да накаже мажоритарния собственик. Ако е нагазил закона, да си носи последствията. Но увертюрата към съсипването на банката говори за съвсем друго. Началото си беше БАШ ГАНГСТЕРСКИ ЕКШЪН. Само липсваха трупова. Да не забравяме това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
От една страна си прав, от друга ЦВ, В. га яде кифтетата не рива :)Като дължиш услуга на "определени кръгове" така е, не мое да кажеш да ама са вече не ме кефи да си играя с вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
Людени
преди 9 години
Eхххх .... АМА много му адвокатстваш на Ц.В. !И той не е чист като сълза !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
ТУЙ ръси бисер след бисер. Явно е сигурен, че няма КОЙ да му потърси сметка за поразиите, нанесени върху доверието към БНБ и банковата система. Ами гус'инът явно никога не е чел ЗКИ. КТБ сама е поискала поставяне под "особен надзор" заради атаката, предприета спрямо нея, и коего е най-важното в случая, атаката се води от държавни институции - БНБ, прокуратура, ДАНС. Дни след КТБ вложителите, обхванати от паника, тръгнаха да си теглят парите от ***. *** имаше ли ОБЕЗПЕЧЕНИЕ за 3 милиарда? Имаше "грънци", но получи държавната помощ, с разрешение на ЕК. При това такава помощ *** получава за ВТОРИ път в последните 3 години. Та КАКВО СИ КУПИХА *** с подкрепата? На това му викат "двоен аршин". За неразбралите ще повдигна малко завесата - Цветан Василев е ОТКАЗАЛ да се раздели с някои активи на КТБ. И съответно си получи мощния шут на цялата държавна машина. За мафия няма да говорим, неприлично е, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 9 години
И какво щяха да си купят с покрепата ? Доверие ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
да се видят, ама не им стиска явно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Ами вземете се срещнете и се разберете ,вместо да си разменяте писма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още