IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неизпълнение на приходите се отчита в бюджета на ДОО за 2013 г.

Стопанската активност остава потисната, сочи анализ към доклада за изпълнението на бюджета за миналата година

13:42 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неизпълнение на приходите се отчита в бюджета на ДОО за 2013 г.

„Правителственото потребление имаше нисък положителен принос за нарастването на през годината на брутния вътрешен продукт (БВП) в реално изражение“, допълват още авторите на доклада, публикуван на страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

В документа е посочени, че през миналата година БВП възлиза на 78,1 млрд. лева по текущи цени. Преизчислен в евро БВП възлиза на 39,9 млрд. евро, като на човек се падат 5,5 хил. евро.

От НОИ отбелязват още, че в последните месеци на годината (в периода август – декември) инфлацията е отрицателна. Така за 2013 година има съществено намаление на индекса спрямо нивото от 2012 година. Основен фактор за това е понижаването на цената на тока – на два пъти с общо 11,1%, както и по-ниските цени на храните на световните пазари.

По отношението на изпълнението на бюджета има ръст на дефицита от малко над 1 млрд. лева спрямо 2012 година. През 2013 година дефицитът е в размер на 1,45 млрд. лева или 1,9% от БВП, посочват още авторите на доклада.

„Бюджетната позиция на страната през 2013 г. отразяваше от една страна слабото вътрешно търсене, което ограничаваше растежа на данъчните приходи, а от друга – нарастването на разходите за социална подкрепа и компенсация на наетите в публичния сектор“, допълват още те.

Фискалният резерв към края на 2013 година възлиза на 4,68 млрд. лева.

През 2013 г. определящо значение за развитието на кредитната дейност са имали по-слабото търсене на кредити и запазващата се висока норма на спестявания на домакинствата. Активността при кредитирането на домакинствата се дължи главно на ниския прираст на потребителските кредити (от 2,2%), докато жилищните кредити намаляват с 1,2%, допълват от НОИ.

Ръстът на привлечените средства в банките, съчетан с ниското търсене на кредити, определя и високата ликвидност в банковата система. „Към декември 2013 година коефициентът на ликвидните активи на банките достигна 27%“, се казва в доклада.

От НОИ се позовават на данните на Комисията за финансов надзор и посочват, че пенсионносигурителните дружества приключват отчетната 2013 г. с общи приходи в размер на 130 млн. лева, което е с 14,6% повече спрямо 2012 г.  Дружествата реализират положителен общ нетен финансов резултат в размер на 36,9 млн. лева, което е увеличение от 16,6% спрямо предходната година. В същото време броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове расте с 2,3% до общо 4,1 млн. души.

От НОИ отчитат ръст на средната заплата– с 5,5% до 808 лева през 2013 година. Прави впечатление, че заплатите в обществения сектор са по-високи, отколкото от частния – 839,75 лева спрямо 797,75 лева.

Ситуацията на пазара на труда остава неблагоприятна – заети са 2,9 млн. души. В същото време не са били допуснати резки скокове на безработицата и средно за миналата година тя е 11,3%, е записано още в прегледа на макроикономическата ситуация в страната през 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още