IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Василев: Част от доклада на БНБ за КТБ е изкривен и преувеличен

Банкерът е във Виена, но има готовност да се върне в България и да даде показания пред съответните органи по казуса с банката

18:22 | 11.07.14 г. 10
Цв. Василев: Част от доклада на БНБ за КТБ е изкривен и преувеличен

Досегашният мажоритарен собственик на КТБ ще се върне в България в следващите дни и ще даде показания пред съответните органи. Това заяви самият той пред bTV.

„Аз съм във Виена и не се крия от никого, имам готовност да се явя и да дам показания пред съответните органи, ще се върна тези дни и ще разговарям с всички”, обеща той, след като по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането му по линия на международното правно сътрудничество.

Василев беше категоричен, че в доклада на БНБ за КТБ в „огромната си част нещата са силно изкривени и преувеличени”. 

„Не искам да коментирам, защото не знам нищо за начина, по който е изготвена оценката. След като се запозная с нея, заедно с моите партньори ще предприемем действия дали с искане на нов одит, или чрез други правни мерки”, заяви банкерът.

Той отрече твърдението на шефа на централната банка Иван Искров, че има лоши кредити за 3,5 милиарда лева и за тях липсват досиета в КТБ.

„На Искров трябва да му е ясно, че тези досиета за кредитите се намират в органите, които са били в банката. Представяте ли си 3,5 млрд. кредити без досиета, това не само не е възможно, ами и звучи несериозно, защото банките са едни от най-силно контролираните стопански субекти. Явно някой е сложил тези думи в устата на Искров”, коментира Василев.

Той отново заяви, че е дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз, защото има определен кръг от хора, които са рекетирали него и КТБ в продължение на години, но отказа да посочи имена.

„Този кръг от хора съм го описал пред съдиите, аз също трябва да имам някаква гаранция за своя личен живот, докато всички работиха дружно за унищожаването на КТБ, аз се опитвах да намеря решение”, заяви Василев.

Според него е видно, че целта е била да се дискредитира банката и част от активите на банката представляват някакъв по-особен интерес.

„Имена няма да кажа, но това са хора, които дължат доста пари на банката пряко и косвено и очевидно нямат никакво намерение да върнат парите”, обвини банкерът. 

Според него и слуховете, че е поръчител на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски са част от определения сценарий. 

Цветан Василев категорично отрече и твърдението на Иван Искров, че чрез главния касиер на КТБ е изнесъл от трезора на банката 205 милиона лева.

„Аз през цялото това време съм бил в чужбина, как съм изтеглил. Нещата не са компютри, ами компоти или обратното и заради това нещата ще ги кажа пред съответните органи, за да няма повече спекулации”, заключи той.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Ситацията около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
То въпросът е по друг : за кво им даваме на тия дюмбели 100 млн. лв годишно да слухтят като всеки *** в една банка може да напълни чувалите с парите и да духне през граница ? МВР и ДАНС - за къв сте ни след като всичко проспивате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Знаеш ли - аз си го представям буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
не казвам, че не е взел тия 200 милиона. Ама просто като визуализация кво представляват http://demonocracy.info/infographics/usa/us_debt/us_debt.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Мафията ДПС иска да фалира банката, от която взе 300 милиона лева кредити.Цацаров и Йовчев вече за не знам кой път действат единствено в интерес на Мафията на Ахмед Доган и против интересите на българското общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
judy67
преди 9 години
Айде,стига простотии.Как си представяте камионче да го го чака на аерогарата,да прехвърлят парите от самолета,та било в Виена,Цюрих или Уганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
jikev
преди 9 години
и тези крдити са били обслужвани години наред без проблем...Мисля си също каква е вероятността руска ДЪРЖАВНА банка на ВТБ да е съдружниик в източването и кражбата на тези пари ?! Нали никой не го мисли сериозно това , че те с години ще стоят и си траят или, че нищо няма да са разбрали ?! А ако е измама и те са били наясно нали не си мислите, че са се съгласили със схемата и са взели някои и друг милион за да си трайкат - ДЪРЖАВНА...А най- логичносто е това което Василев казва за съжаление, че някой или не иска да връща взетите пари или искат да му гепят активите като БТК които са бих казал стратегически за без пари...А е възможно всичко да е театър и прото да искат да източат гаранционният фонд и държавата - конкретно става въпрос за 3.5 млрд...Има за всички достаъчно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
jikev
преди 9 години
Според м/ународни одити и БНБ лошите кредити в КТБ допреди няколко месеца са под 2 %. Това коренно противоречи на стартното инфо срещу банката за отпуснати кредити към 2010 на свързани лица и кухи фирми за 1.2 млрд лева. Нали всеки който може да смята е наясно, че ако има такова източване 2 % лоши кредити никак не се вписват /150 млн спрямо 1.2 млрд/ освен ако тези кредити не са били с 5+ години гратисен период, което обаче ще алармира мународните одитни организации, които няма как да прецакат репутацията си за 1 мустак...И сега по БНБ доклада едва ли не лошите кредити за месец станаха 60%...ама не било сигурно това само липсвали части от досието...Да не се окаже после, че тези кредити се обслужват ?! Или поне тези които НЕ СА свързани с пейо...Василев почти сигурно е нарушил закона относно свързани лица използвайки подставени такива за закупуването на компании като Техномаркет и Виваком и т.н. , но това означава че зад тези кредити има активи - може би надценени малко но ги има и тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
200 млн. не могат да се изнесат в чували и наведнъж, както се опитаха да внушат днес на заседанието на комисията. Изглежда има две линии на интереси - одържавяване на определени предприятия от една страна и последващи действия с тях, и от друга "изгубване" на документи и "забравяне" за нечии кредити, останали в "лошата" банка без лиценз, докато добрата "Агрикол" през това време затвори устите като раздаде парите от гаранционния фонд и от резерва. Предполагам само !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Защо си мисля че тегленето на суми над 10 000 евро е необходима регистрация във специалните служби / да кажем финансовото разузнаване и във Б Н Б Да се изтеглят в брой 205 милиона и да няма някакви следи ми звучи несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още