IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Събитията от последните седмици няма да се отразят на растежа

Международните инвеститори показаха доверието си в България, заяви финансовият министър в интервю пред Reuters

22:28 | 03.07.14 г. 5
Чобанов: Събитията от последните седмици няма да се отразят на растежа

Ситуацията от последните седмици няма да се отрази на икономическия ръст, коментира в интервю за Reuters финансовият министър Петър Чобанов, пише Министерството на финансите. Прогнозите на финансовото ни министерство са за ръст на икономиката в рамките на 2,1% през тази година. 

Чобанов посочи още, че кредитната линия за банковата сфера на стойност 3,3 млрд. лева няма да повлияе върху планирания бюджетен дефицит. Припомняме, че в бюджета за тази година беше заложен очакван дефицит в размер на 1,8 на сто.

„Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството“, коментира Чобанов. Той допълни още и че банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност.

Според него се наблюдава акумулиране на вътрешни инвестиции, „което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима“, уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко едно от последните две тримесечия.

Министърът на финансите заяви още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емисия десетгодишни облигации, която беше менажирана от HSBC, Citi и JP Morgan.

Той допълни, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25 процента.

Пред агенцията Чобанов уточни, че страната ни излиза рядко на международните пазари и то само когато има нужда, и че през тази година това е малко вероятно да се случи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Тоя заслужава да бъде удостоен с Чобано-нобелова награда по манипулативна икономика упражнявана върху български двукраки овце.Първа степен с ятагани и полумесец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Ако се доверим на официалните данни - финансите не са зле. Истински проблем за бюджета може да стане, ако не се отпушат еврофондовете. Политиците са най-голямото зло в тази държава - популизъм, късогледство, непоследователност в действията, еднолични и объркващи решения, работа на парче, корупция и т.н. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Danny666
преди 10 години
Чобанов какъвто беше като преподавател такъв си и министър - ПОСРЕДСТВЕН!Истината е ,че света се ДАВИ в ликвидност и дори ФАЛИРАЛИ държави като Гърция биват финансирани на налудничави нива.За едно *** сте прави, защо и ние да не пием и ядем на ЗАЕМ докато всичко не си е.....майк.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
То няма растеж тиквата за отразяване говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още