IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Ситуацията в България не е системен проблем на банковия сектор

Българската банкова система функционира нормално, посочи членът на ЕЦБ

16:31 | 01.07.14 г.
Новотни: Ситуацията в България не е системен проблем на банковия сектор

Това, което се случи в България, не е системен проблем на банковия сектор. Става въпрос за проблем на конкретни банки и в действителност това, което виждаме, са депозити, движещи се от тези банки до притежавани от австрийски банки кредитори. Такова становище изрази на пресконференция във Виена гуверньорът на Австрийската централна банка и член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни.

На събитието присъства и Бас Бакер, ръководител на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Австрия. По думите му българската банкова система е стабилна въпреки масово изтегляне на капитали от две от банките в страната, предава Ройтерс.

"Тези тегления бяха предизвикани от текстови съобщения и не са свързани с основни проблеми на банковата система, която е добре капитализирана и ликвидна. Налице е също така заем от Европейския съюз", посочи Бакер, имайки предвид схемата за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв, одобрена в понеделник от Европейската комисия (ЕК).

Очаква се механизмът да предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщиха от пресслужбата на комисията.

UniCredit Bank Austria и Raiffeisen Bank International са сред големи играчи на банковия пазар в България. В тази връзка Евалд Новотни изтъкна, че банковата система у нас функционира нормално и че австрийските кредитори по никакъв начин не са били засегнати.

По-рано през седмицата, в понеделник МВФ съобщи, че е готов да помогне на България в опитите ѝ да предотврати разрастване на банковата криза. Базираният във Вашингтон кредитор посочи, че ЕС вече е предприел необходимите действия и подчерта, че банковата система на страната е със стабилна капиталова база.

"Българските власти, в сътрудничество с ЕК, предприемат стъпки за стабилизиране на банковата система", заяви пред AFP говорител на институцията.

"Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна. Разпространение в останалата част от региона не се очаква. МВФ е готов да окаже помощ на българските власти", посочиха от международната институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още