IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Криминалният опит за разклащане на банките не успя

Ситуацията днес показа, че не трябва да се трупат бюджетни дефицити, а да има резерви, които да помагат при появата на проблеми, заяви Николай Василев

09:19 | 01.07.14 г. 6
Петър Ганев: Криминалният опит за разклащане на банките не успя

Имаше криминален опит за разклащане на банковата система, който се оказа неуспешен, каза икономистът Петър Ганев пред bTV. Според него реакцията на правителството по отношение на тази ситуация е била навременна и адекватна.

От създалата се паника губят всички – вложителите са загубили своите лихви при предсрочното прекратяване на договорите, а обществото като цяло губи, защото „всички ползваме банкови услуги”, посочи Ганев.

Според него се е действало максимално бързо за предотвратяване на паниката. По отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) ръководството й в петък (20 юни) се e обърнало към Българската народна банка (БНБ), която е „влязла” в банката и в неделя вече е излязла с решение при създалата се ситуация, припомни Ганев.

Той посочи още, че следващия петък (27 юни) пък е имало координирана атака, на която банката е отговорила адекватно още същия ден, а „показните арести през почивните дни” са били отговорът на правителството в тази ситуация.

Днес ситуацията вече е много по-спокойна, заяви от своя страна Николай Василев, министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Според него ситуацията се стабилизира, защото „много институции са направили много неща заедно”.

Василев посочи, че случилото се в предишните дни има малко прилики със ситуацията през 1997 година. Тогава е имало фундаментални проблеми – неработеща икономика и банки в лошо финансово състояние.

Ситуацията днес показа, че не трябва да се трупат бюджетни дефицити, както се случва през последните шест години, смята Василев. „Хубаво е да има резерви, защото като дойдат проблеми, както неминуемо се случва, държавата да може да извади голямата пушка, както направи сега”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха....! "Той обърна поглед на Юг и мислите му нахлуха като Поток."Топло, топло... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
samut
преди 10 години
"Криминалният опит" все още не е криминализиран, няма такова престъпление предвидено в наказателния кодекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
И пак възниква въпроса ......КОИ? И свързания с него ЗАЩО?Нали не вярвате че ония въшльовци от Глобал Финанс ли беше, събориха банковата система?Криминалния опит не успя. А кой го направи и защо? Кво се правите на ощипани? Или можеби не искате да кажете кой, защото ще стане ясно и защо и как, а тогава ще засмърди така, че няма да може да се живее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
energetik
преди 10 години
Вярно, добре е да се трупат излишъци. Но нека погледнем как да постигнем това ДНЕС, в условията на замряла икономика, висока безработица и ниски доходи ? Чрез мерки за разстеж и вдигане на събираемостта на приходите? Да, ама не!!! Далеч по-лесно е да се ударят разходите. Що ли ми се струва, че пак се задава рецептата Дянкоф - пенсиите и заплатите във фризера, ДДС на кукуво лято, клъц университетите с 30-40% и пр и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още