IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ е изплатил 60 млн. лева на фермери от началото на годината

Фермерите са получили средства за хуманно отношение и изхранване на животните

17:48 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фонд „Земеделие“ е изплатил 60 млн. лева на фермери от началото на годината

От началото на годината Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил близо 60 млн. лева за подпомагане на земеделските производители – животновъди, птицевъди, свиневъди, пчелари и овощари, съобщават от Фонда.

По схемата de minimis за изхранване на преживни животни са подпомогнати 13 503 фермери. Животновъдите са получили 15 млн. лева, изплатени в периода от 7 до 23 май 2014 г.

Фермерите са получили и 2,5 млн. лева по схемата за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

За трета поредна година ДФЗ е отпуснал 40 млн. лева за секторите птицевъдство и свиневъдство по схемата за държавна помощ за хуманно отношение към животните.

От 2 до 20 юни 2014 г. ще продължи сключването на договори и изплащането на средства по схемата de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г.

След края на приема по схемата са подадени 4 208 заявления за близо 400 хил. пчелни семейства, а определената помощ за пчелно семейство е 3,45 лв. До момента по схемата, която се прилага за втори път от Фонда, са изплатени близо 400 000 лв.

Изплатени са и 500 хил. лева за насърчаване производството и използването на висококачествени семена, чрез предоставяне на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

За компенсиране на разходите за растителна защита на овощните насаждения, на производителите на плодове са отпуснати близо 800 хил. лв. по схемата свързана с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още