IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесе и петия си вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски"

Мотивите са слабости във фискалната политика

19:03 | 05.06.14 г. 6
<p>
	Цецка Цачева (по средата) и Менда Стоянова (вдясно) внасят вота на недоверие. Снимка: <em>ГЕРБ</em></p>

Цецка Цачева (по средата) и Менда Стоянова (вдясно) внасят вота на недоверие. Снимка: ГЕРБ

Минута преди 18 часа ГЕРБ внесе и петия си вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Мотивите са за слабости във фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

Подписи под мотивите са положили Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и други народни представители от ГЕРБ. Според тях „желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива”.

В бюджета за 2014 година са заложени близо 2 млрд. лева повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 година, посочват от най-голямата опозиционна партия в 42-я парламент. От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават от заложените по план. 

Спрямо същия период на 2013 година данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лева  като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на миналата година, посочват още от ГЕРБ.

„Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване”, е посочено още в мотивите на вота.

Според бившите управляващи слабостите на правителството във фискалната политика водят и до спиране на средства по две оперативни програми – „Околна среда” и „Регионално развитие”. Предстоят и аналогични мерки с парите за подобряване на конкурентоспособността и за развитието на селските региони, прогнозират те. Вчера след изслушване в икономическата комисия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призна за няколко проекта по ОП "Конкурентоспособност", които се проучват от Европейската сметна палата. 

Припомняме, че на 30 май беше гласуван четвъртият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Мотивите бяха слабости в управлението на енергетиката. Той, както и останалите три вота досега, не постигна целта си – оставката на правителството, след като депутатите на БСП и ДПС обединиха усилията си и гласуваха срещу вота.

Предишните опити на  ГЕРБ да постигне оставка на правителството беше заради проблеми в различни сфери – инвестиционното проектиране, регионалното развитие и сектор сигурност. Тези искания бяха отхвърлени от депутатите на БСП, ДПС, а при втория и третия вот – и с подкрепата на „Атака”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 10 години
Допълнение: Визирайки дебатите в английския парламент, реферирам към дебатите в българския. Разликата е в светлинни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 10 години
От ГЕРБ се опитват да запишат този "исторически" момент правейки ПР по подобие явно на запада. Но още има много да учат. Прав си - целия парламент (не само ГЕРБ) е една селяния. Но няма какво да им се сърдим, това им е нивото просто.Онзи ден гледах дебат на английския парламент. Вярно има какво да се желае още и от тях - но в сравнение с "мраз-а" и "чинийките" и календарчетата за 2 лв. с икони и закачалката от 1967-*** година - са на светлинни години от нашите.Самия факт, че снимката е направена в такава обстановка (горе я описах) и олицетворява как една буля натиска бутон Enter или Send, под зоркия поглед на други 2 лели (да не би нещо да сбърка) е смешен. И още по-смешно е, че за масата хора, включително и фотографа - това е нормална обстановка (не му прави впечатление, нито един от горните артефакти и абсурдния фон, на който се извършва това действие).Не се нерви Жоро, ще се оправят, но ще трябва да минат още 1-2 поколения. Тези просто толкова могат - не им се сърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
georgi_shum
преди 10 години
Хладилника Мраз с чинийките отгоре кърти просто.. Баси и парламента..баси и тоталната селения......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а ако сложи панталонки и аз ще гласувам за герб:) Но може би ще съм само аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ако Цачева се подстриже късо и сложи панталон, ще пусна за герб на предсрочните. *** получавам гърчове, като я гледам какви нелепи опити прави да изглежда като жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Eon
преди 10 години
Давам 200 лв. за тоз хладилник и чинийките отгоре му.Жалко, че няма манджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още