IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задължителните пенсионни програми в България не постигат целите си

Само първият стълб на пенсионната система не е в състояние да осигури стандарта на живот на човек след излизането му от активна възраст

13:51 | 05.06.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Задължителните пенсионни програми в България не постигат целите си

Демографската криза, намаляващото население, растящият брой пенсионери и все още ниският дял на допълнително осигурените са сред най-сериозните предизвикателства пред пенсионната система и дружествата, които оперират в нея. Тези проблеми изтъкнаха на преден план от УниКредит Булбанк и Алианц България Холдинг по време на семинар, посветен на пенсионните фондове.

Само 12% от населението на България в трудоспособна възраст се осигурява в третия стълб на пенсионната система. Става дума за 590 хил. души, които са инвестирали средства за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО). 3,3 млн. души, или 69% от хората в трудоспособна възраст имат партиди в универсален пенсионен фонд (УПФ). 262 хил. пък са осигурените в професионалните пенсионни фондове (ППФ), или 5% от трудоспособното население, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

В България едва около 11,3% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям – 23,96%, представи данни София Христова, изпълнителен директор на пенсионно осигурително дружество (ПОД) Алианц България.

В САЩ депозитите и акциите си поделят, съответно 15% и 16%, докато в България в края на 2011 г. това съотношение е 73,6% към 3% и остава почти без изменение през последните 10 години. Все пак за този период делът на пенсионните фондове във финансите на домакинствата е нараснал от 2% през 2001 г. до 11,3% през 2011 г.

Целите на задължителните пенсионни програми в България не са постигнати към този момент, а именно – заместването на дохода при пенсиониране да осигури съответствие с постигнатия стандарт на живот през активната възраст и да се избягва изпадане под прага на бедност“, коментира Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк.

Към 31 март 2014 г. активите на всички фондове за ДПО са 7,24 млрд. лв. УПФ пък постигнаха доходност от 4,7% за 2013 г., а доброволните пенсионни фондове - 6,4%.

„Лихвите по депозитите в България намаляват през последните 2-3 години, както и в цяла Европа. Тенденцията ще продължи, което даде тласък на търсенето на по-дългосрочни продукти, предлагани от застрахователните и пенсионните дружества“, сподели Пламен Ялъмов, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг.

„Клиентът може да диверсифицира своите инвестиции, тъй като банките обикновено предлагат краткосрочни продукти. Например, депозити над 5 години са рядко срещано явление. Застрахователите и осигурителите предоставят дългосрочните решения“, добави Ялъмов.

„Доброволното осигуряване беше създадено, за да намали тежестта на първия стълб, като същевременно се позволи на работодателите също да осигурят средства за работещите след пенсия“, посочи София Христова като аргумент срещу критиците, според които вторият и третия стълб на пенсионната система намаляват възможностите на държавното обществено осигуряване.

„Първият стълб не е в състояние да осигури стандарта на живот, необходим за нормалния живот на човек след излизането му от активна възраст“, продължи директорът на ПОД Алианц. „Хората започват да мислят активно за спестявания за пенсия около своята 50-годишнина. Много малък е броят на хората между 20 и 24 г., които мислят за ранно пенсиониране. Времето обаче е основният фактор.“

„Според Кодекса за социалното осигуряване от 2017 г. размерът на вноската за втория стълб на пенсионната система ще нарасне от сегашните 5% на 7%. Вноската обаче е твърде ниска“, каза Христова относно размера на вноската в УПФ за родените след 31 декември 1959 г. „Мисли се в посока увеличаване на осигурителната вноска. Факт е, че тръгнахме от много ниска вноска от 2%, но впоследствие бе увеличена на 5%. Дори и при 5% в продължение на 20-30 години може да се стигне до един заместващ доход от 20%.“

За региона на Централна и Източна Европа работещите с висок доход при пенсиониране получават средно по 63% от размера на трудовото си възнаграждение след пенсиониране. Най-нисък е този показател в Чехия – 31%, а България се нарежда на второ място с 53% от заместване на дохода, получаван преди пенсия. За сравнение – работещите в Унгария след пенсиониране получават близо 82% от заплатата си. Целта на българските пенсионни дружества е българинът да получава 70-80% от трудовото си възнаграждение след пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Има и трети вариант - задължителни инвестиции (за своя сметка и на свой риск).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Съгласен с уточнението (това имах предвид и аз): не, че няма въобще пари, но ги няма в тези "точки/субекти" от системата, които биха придали движението напред, т.е. точно това, което си описал подробно по-долу. Очевидно, ако държателите на така концентрираната ликвидност, не намират мотив да я освобождават обратно в икономиката, има два варианта за поддържане движението на системата:а) отнемане от собствениците чрез данъци (и/или създаване на някакви мотиви за инвестиране в икономиката) на съществуващата ликвидност;б) емитиране на пари, които да бъдат влети, на тези места в системата, от където тя ще бъде задвижена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"стоки и услуги има, няма пари, които да посредничат за обмяната им"-----------Това е неточно обобщение - пари има, даже мнооого, много пари, но не са разпределени по начин, който да позволява оптимална (каквото и да значи това) работа на икономиката. Парите са концентрирани в малък брой хора, а чрез вноските в пенсионни фондове тази концентрация се засилва още повече - няколко милиона души отделят пари и ги дават в ръцете на няколко десетки или стотици души, които пък от своя страна се чудят какво да правят с тях и затова често често се редят на опашка да ги дават на държавата (на заем).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Стойността на парите във всеки един момент зависи от покритието (стоки и услуги), което стои срещу тях ...---------------------------------------------Хъмм ... имам подозрението, че стойността на парите може да бъде определяна и от собствениците на финансовата инфраструктура (големи банки, емисионни центрове). Защото сме свидетели точно на обратната на описаната от тебе ситуация: стоки и услуги има, няма пари, които да посредничат за обмяната им. Колкото е по-голямо разнообразието от произвеждани стоки и услуги (респективно по-тясно профилиране на производителите), толкова по-голяма е нуждата от мярка за еквивалентна стойност , която да способства размяната на тези стоки и услуги (т.е. пари) и толкова по-лесно се проявява, склонността на системата да блокира при отнемане или концентрация на ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Какво мислиш, че правят "частните" пенсионни фондове с вложените в тях пари? Ами нали един значителен процент (около 30) от тях ги дават пак на държавата (макар и на заем) и държавата пак прави с тези пари каквото си иска (вкл. и споменатото от теб).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако след 20-40 години няма кой да работи то няма да има абсолютно никакво значение на кого и колко си плащал сега. Стойността на парите във всеки един момент зависи от покритието (стоки и услуги), което стои срещу тях и ако няма кой да осигури това покритие, колкото и пари да имаш е без значение. Прочее, независимо как - дали чрез данъци или чрез по-ниски заплати (и по-големи капиталови печалби от които да се плащат пенсии), парите за неработещите винаги се взимат от работещите. Няма безплатен обяд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
хаха, ти направо ме разби !!! :))))толкова точно даже не можех и да си го помисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
" ... на едни други хора в сянка. "---------------------------------Хахаха ;) Сянката както си му е реда, я хвърлят палмови листа ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Айде бе?Постигат много точно целите но не на тези хора, на които са вложените във фондовете пари а на едни други хора в сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
tonibg
преди 10 години
Много са нагли, наистина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още