IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Л. Дацов: Проблемът не е в дълга, а в наличието на дефицит

Трябва да се работи в посока повишаване на събираемостта, заяви финансистът

11:03 | 05.06.14 г. 3
Л. Дацов: Проблемът не е в дълга, а в наличието на дефицит

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще заседава днес, за да обсъди искания от правителството заем от 1,5 млрд. евро. Вчерашното заседание на комисията е било прекъснато от спор между управляващите и депутатите от ГЕРБ. Конфликтът, както и подготвяният нов вот на недоверие, е и заради поискания от правителството нов заем.

"Не заемът е проблем, а несъбираемостта на приходите", заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, а сега – общински съветник от НДСВ.

Дацов коментира, че бюджетът е бил на дефицит от 2009 г. насам. Същественият проблем е, че сегашното правителство планира до 2017 г. също да останем на дефицит, а дългът, сам по себе си, не е толкова страшно явление.

„Не е въпросът за дълга. Проблемът е наличието на дефицит. Когато бюджетът е прекалено дълго в условията на дефицит, дългът е следствие. Тоест, ако трябва да се прави нещо, трябва да се прави в посока повишаване на събираемостта, стабилизиране на икономиката, така че тя по-бързо да заработи и да се върне към нормалните нива на заетост и икономическа активност“, препоръчва той. 

Разходите не могат да бъдат орязани лесно, а политиката на правителството да се опитва да инвестира повече е правилна, защото стимулира икономическата активност, каза той. „Когато нямаш приходи, лесно се получава дефицит“, допълва Дацов.

Световните пазари биха реагирали отрицателно, ако дългът достигне 30% от БВП, посочи финансистът. От тази гледна точка нямало риск в изтеглянето на заем. С новата емисия дългът евентуално ще стигне до 22%, но следващата година ще намалее, защото предстои падеж. „България има от най-строгите ограничения за емисия на външен дълг“, подчерта той.

Той оценява като нормални опитите на политиците да използват тези неща за своите цели, „защото дългът изглежда нещо страшно, а едновременно има много малко специалисти по него. На държавно ниво познавам от 5 до 10 човека, които разбират и поназнайват по нещо“, обясни експертът.

Според Дацов промените в Закона за потребителския кредит, макар и да звучат добре на обществото, могат да доведат до увеличение на лихвите по кредитите. Промените в Закона за защита на конкуренцията, които засягат  търговските вериги, пък ще доведе до вдигане на цените в тях.

Любомир Дацов каза още, че отправените преди дни шест препоръки от Европейската комисия към България са много по-важни за страната ни, отколкото новия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
За пенсионното осигуряване на всички е ясно че възрастта трябва да е 65 г и за мъжете и за жените , че Пенсиониращите се с привилегии не могат да са повече от 50 хил и че не е възможно 40 % от пенсионерите да са инвалиди . За здравно осигурените възможноста за връщане в солидарната схема да е възможно едва след заплащане на осигуровките за 10 г и държавните служите да започнат да плащат личните си осигуровки Трудно ли е да се направи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Дянков се опита да прави реформи и дефицитът му стана зашеметяващ. Което означава, че реформите трябва да са с мисъл, а не по калъп.Имаме два сектора, които правят днешния дефицит. Пенсионно-осигурителния и здравно-осигурителния. Орбан премахна свръхдефицита, като освободи унгарците да решават. Дали да са осигурени в капиталови пенсионни дружества или в общата разходопокривна национална схема. Унгарците гласуваха с краката си и напуснаха капиталовата схема, а унгарския дефицит се сви до маастрихските критерии. Ето ти реформа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 10 години
Кратко , точно и ясно ! п.п. А отговора на въпроса защо сме в дефицит от 2009 е - защото политическата класа абдикира от задълженията си и отказва да извърши нужните реформи за да балансира отново държавните финанси п.п.п.Помним и опитите на Дянков да балансира бюджета без да се извършат нужните реформи - резултата е положението в което се намираме в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още