IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Актуализация на бюджета не е страшна

Тази година събираме по-добре приходите, които са планирани с много сериозен ръст, заяви Васил Велев

11:31 | 03.06.14 г.
Експерти: Актуализация на бюджета не е страшна

Рано е да се каже дали заложеният бюджет ще се изпълни, но евентуална актуализация не е толкова страшна. Това коментираха експерти пред TV7 по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че заради новия бюджет ни чакат предсрочни избори.

„За актуализация на бюджета можем да говорим, ако има промяна на програмата на правителството - това или някое следващо“, каза финансистът Емил Хърсев. И допълни, че при икономически бум пак ще е нужна актуализация.

Според икономическия съветник в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова в годините назад не е имало добро първо тримесечие, що се отнася до бюджета. Тя смята, че експертите на Бойко Борисов са го подвели.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, посочи, че фактите за първото тримесечие сочат, че имаме 1,1% ръст на БВП, малък ръст на заетостта и спад на безработицата, малък ръст на кредитирането и спад на лошите кредити. "Нищо до момента не говори за криза - точно обратното", каза той.

Велев припомни, че към 30 април имаме 30,5% събрани приходи на база годишен план, докато миналата година по същото време са били 30,4%. "Тази година събираме по-добре приходите, които са планирани с много сериозен ръст", коментира той.

"Бих се съгласил, че става въпрос на политическа интерпретация на икономическата ситуация", каза от своя страна Емил Хърсев. По думите му нямаме данни да говорим за сериозно развитие на икономиката, защото 1,1% са в рамките на статистическата грешка. "Над 2% е сигурното, след 4% можем да говорим за оживление", обясни Емил Хърсев.

"Когато Пламен Орешарски беше финансов министър, България подобри фискалната си позиция с 10 млрд. лв., а при управлението на Бойко Борисов се влоши с 8,5 млрд. лв. Това не е заслуга на един или вина на друг, а икономически цикъл. Сега има планирани дефицити, които се покриват с дълг. Но това не е страшно. България стои добре на фона на ЕС по отношение дълг към брутен вътрешен продукт (БВП)", обясни Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още