IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Растат позитивните очаквания за развитието на икономиката

През април започваме да преодоляваме дефлацията, което също е позитивен икономически знак, посочи финансовият министър

17:58 | 15.05.14 г.
Чобанов: Растат позитивните очаквания за развитието на икономиката

Има по-добри очаквания за развитието на икономиката през тази година, което ще помогне на бизнеса да се развива и да прави инвестиции, а от друга страна – да се повиши потреблението, заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на посещението си в Шумен.

„Всички индикатори, свързани с потребителското и бизнес доверие, се покачват“, допълни той, цитиран от пресцентъра на Министерството на финансите. Позитивен знак за развитието на икономиката са и данните на Националния статистически институт (НСИ), които отчита забавяне не дефлационните процеси през април.

Финансовият министър очаква по-висок ръст на икономиката през тази година, като допълнителен фактор на растежа ще бъдат социалните мерки, приложени от правителството през миналата година. Освен това политиката за възстановяване на ДДС навреме е оставила повече средства в бизнеса, коментира още Чобанов.

По негови данни през първите четири месеца на 2014 година на компаниите са възстановени със 150 млн. лева повече данък добавена стойност спрямо същия период на 2013 година. Допълнително са предприети мерки срещу данъчните измами – контрол върху рискови стоки и обратно начисляване на ДДС на зърнени и технически култури, като прогнозите са ефектът от въвеждането му да бъде около 400 – 500 млн. лева през тази година.

За фирмите има по-лесен достъп за финансов ресурс благодарение на програмите на Българската банка за развитие (ББР). „Целта й (на ББР – бел ред) е да създаде благоприятна финансова среда, да насърчи развитието на иновациите, износа и производството и конкурентоспособността на българските фирми“, посочи Чобанов в лекция пред студентите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Малко по-късно пред журналисти в града финансовият министър коментира и проблемите в сферата на здравеопазването. Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК работят за изготвянето на мерки, които ще намалят дефицита в Здравната каса. Мерките трябва да подобрят и ефективността при разходването на средствата в системата на здравеопазването.

„Ще видим какви ще са резултатите на тази оптимизация и ще продължим разговорите в съответната посока, за да може системата да продължи да функционира нормално“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още