IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дончев: Спирането на еврофондовете е огромен проблем за бюджета

Засега разходите от бюджета заради спряното финансиране от ЕС възлизат на около 1,6 млрд. лева, смята бившият министър

16:40 | 03.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Дончев: Спирането на еврофондовете е огромен проблем за бюджета

„Спирането на средствата по оперативна програма "Околна среда" е проблем за общините, за строителните фирми, проблем за социалната сфера и най-вече проблем за бюджета". Това е коментирал днес водачът на листата на ПП ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев при откриването на Третия национален събор на животновъдите край Петропавловския манастир, съобщи пресцентърът на партията.

Дончев е уточнил, че когато се спре европейското финансиране, всичко трябва да бъде продължено с пари от бюджета.

Водачът на листата на ГЕРБ е допълнил, че към момента разходите, направени от бюджета, заради спряното финансиране от ЕС, са около 1,6 млрд. лева. "Ако тази ситуация се запази, до края на годината сигурно ще станат 4 - 5 млрд.лв., при което бюджетът няма да издържи", е посочил Дончев.

"Оперативна програма "Околна среда" е спряна от края на миналата година. Но след резолюцията на Европейския парламент и глупостите, които се направиха в България, опасността е огромна", заявява още Дончев.

Припомняме, че преди дни Дончев вече коментира темата, като заяви, че "кабинетът е прехвърлил тежестта с корекциите по ОП "Околна среда“ на общините". Той определи като „несериозни“ коментарите от управляващите, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях.

Припомняме, че проекти по оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат санкционирани заради нарушения при обществените поръчки, а е въпрос на време да се изясни дали ще има корекции при Програмата за развитие на селските райони. Основен акцент е намаляването на административната тежест върху изпълнителите на проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
напротив-за тях е много удобно-хората искат да чуят, че комуниста е виновен и няма никакво значение какви са аргументите за или против!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
"Той определи като несериозни коментарите от управляващите, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях."Ами кои общини са се оляли, бе Дончев? И кога са се сключвали договорите? Май е като вие бяхте на власт, а лично ти трябваше да контролираш процедурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Те са в предизборна кампания и говорят за еврофондовете, сякаш не са направили те поразиите и тия проблеми не са заради тях. Това е много странен начин за водене на кампанията, вместо да си мълчат правят услуга на другите. Така няма как да спечелят, аз разбира се не искам да спечелят! Не искам отново ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
aldy
преди 10 години
Томислав Дончев удобно забравя, че причината за проблемите с еврофинансирането са урбулеши пуснатите многобройни недоносени проекти по тяхно време и реакцията на ЕК е именно заради грубите нарушения. Но ЕК няма причина да дели България на "тиквен бостан" и "макови ливади". За нея са важни констатациите, а те са - имало е нарушение на правилата, трябва да се търси отговорност. Трябва да си особено куха кратуна, за да смяташ, че ЕК ще извършва одити на половин година, но за съжаление кухи кратуни бол в обруленото ни отечество. И май затова е толкова обрулено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Това е така, защото бюджета е сметнат с някакви имагинерни средства наречени "евросредства". Това би следвало да е престъпление. Тези средства не трябва да се смятат в бюджета, а като съвсем отделно перо - я стане, я не стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още