IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автоматични механизми ще следят изпълнението на бюджетните цели

Нов закон предвижда отпадането на задължителната оценка за въздействието върху околната среда за туристически обекти

17:02 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автоматични механизми ще следят изпълнението на бюджетните цели

Автоматични механизми, които да коригират възникнало значително отклонение от средносрочната бюджетна цел, ще бъдат въведени в българското законодателство със Закона за фискалния съвет.

Значителните отклонения могат да бъдат установявани от Европейската комисия, финансовия министър или от самия фискален съвет. При наличието на отклонение от прогнозата финансовият министър ще бъде задължен да изготвя коригиращ план, който ще бъде одобрен от Министерския съвет. Ако се налага реакция от парламента, планът ще бъде представен и пред депутатите, предвиждат още текстовете на закона. Днес те бяха приети на второ четене в бюджетната комисия без никакви дебати.

Конкретният коригиращ план трябва да съдържа периода на корекция, както и средногодишно подобрение на структурния баланс в размер на поне 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт за периода на корекцията. В плана трябва подробно да бъдат разписани и приходни и разходни корективни мерки, както и количествена оценка за въздействието им върху управлението.

Останалите членове от закона касаят състава и компетенциите на Фискалния съвет. Новият орган ще бъде независим, назначаван от Народното събрание, и ще следи за изпълнението на бюджета и разходването на средства. Съветът ще дава писмено становище за пролетните и есенните фискални прогнози, изготвяни от правителството.

Мотивираните становища обаче нямат задължителен характер, но когато Министерският съвет не ги приема, ще трябва да се мотивира писмено, предвижда още законът.

Фискалният съвет ще се състои от петима членове, в това число и председател. Мандатът им ще бъде шестгодишен, като членовете ще могат да бъдат избирани за не повече от два мандата.

Едно от ограниченията за заемане на поста за членовете е през последните пет години те да не са били в управителен или контролен орган на банка, обявена в несъстоятелност. Иначе за членове могат да бъдат избирани и чужди граждани.

Задават се промени и в Закона за местните данъци и такси

Отпадането на категоризацията на заведенията за обществено хранене налага промени в Закона за местните данъци и такси. Причината е, че патентният данък за заведенията се изчислява на база няколко критерии, сред които са категоризацията и броят на местата за настаняване.

Премахването на "звездите" за самостоятелните заведения за хранене е вписано в предложенията за промени в Закона за туризма. Целта е намаляване на бюрокрацията за бизнеса. 

Трудността за определяне на новата методика за патентния данък идва от факта, че промените се отнасят само до самостоятелните заведения. Ресторантите, които са част от хотели и други места за настаняване, обаче ще запазят своята категоризация, коментира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова по време на обсъждането на промените в Закона за туризма от бюджетната комисия към Народното събрание. Водещата комисия по този закон е икономическата, която вече прие промените на първо четене.

Заради затрудненията с патентния данък категоризацията на заведенията ще отпадне от 1 януари 2015 година. Дотогава финансовото министерство ще трябва да е готово с промените в Закона за местните данъци и такси.

Новият Закон за туризма предвижда още и отпадането на задължителната оценка за въздействието върху околната среда за туристически обекти. ОВОС ще може да бъде изискват само при изрично искане на Министерството на околната среда и водите или регионалните инспекции, обясни пред депутатите Мария Иванова, експерт в Министерството на икономиката и енергетиката.

Въвежда се и нов режим на регистрация на туроператорски фирми - намалява се броят на документите, необходими за регистрацията. По нов начин ще се определят и часовете за туристическите пътуванията на децата. Както досега, няма да бъдат разрешени нощните преходи, часовете ще бъдат определяни конкретно, а не спрямо изгрева и залеза на слънцето.

Въпреки някои неясноти в текста, наличнието на които бе признато и от зам.-председателя на комисията Петър Кънев, предложението беше прието с мотива, че комисията по бюджет и финанси не е водеща по обсъжданията на този законопроект.

Депутатите одобриха на второ четене без никакви дебати и промени в Закона за митниците, чиято цел е подобряване на дейността на Агенция "Митници".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още