IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Средствата от инвестиционния фонд са разпределени равномерно

Има средства и за малки населени места, които не са получавали бюджетно финансиране дълги години, заяви премиерът

17:52 | 14.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Средствата от инвестиционния фонд са разпределени равномерно

Максимално равномерно са разпределени средствата, отпуснати от Публичния инвестиционен фонд за общините, съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на срещата си с представители на гражданските организации, пише правителствената пресслужба.

Около 350 млн. лева от публичния инвестиционен фонд са разпределени по общините, а останалите са или за национални програми, или за пътища, уточни той. Припомняме, че средствата във фонда бяха в размер на общо 500 млн. лева.  Заявените проекти са за над 2 млрд. лева. От опозицията вече разкритикуваха проектите, получили финансиране по фонда.

„За разлика от друг път има средства и за такива населени места, които са малки и до момента не са получавали бюджетно финансиране дълги години”, подчерта премиерът. Финансиране са получили и доста важни обекти и в големите градове, в това число – София, Пловдив, Бургас. Във Варна има три проекта – за реконструкция на спортната зала, за изграждане на съдебна сграда и за стартиране на проект за Пристанище Варна.

Премиерът изтъкна, че в общините като цяло преобладават обекти, свързани със социалната инфраструктура. „Съобразявали сме се с много критерии, в това число и достъпа на съответните общини до европейско финансиране”, каза премиерът Орешарски по отношение на разпределението на средствата.

Той посочи, че средствата ще се разходват със строга отчетност. Ако финансовото министерство установи, че средствата не се разходват по предназначение, то ще може да преразпредели средствата.

През определен период общините трябва да докладват степента, в която са усвоени средствата и как върви изпълнението на целите. Има и още един срок, до който ако средствата не са започнали да се усвояват, могат да се преразпределят в посока на други проекти, които са в листата на чакащите.

По време на срещата бяха засегнати и екологични теми. По отношение на проблемите с канализациите и пречиствателните станции по курортите премиерът Орешарски е отбелязал, че те са видими и е въпрос на много средства да бъдат обезпечени.

„Проблемът за чистия въздух в градовете също е финансов, но не е само на общината, а на цялото общество. Прекалено малък брой от българските граждани имат възможността да карат нови автомобили със съответните катализатори. Без да защитавам Столична община, се опитвам да разбера, че не е толкова лесно да се подменят еднократно всички стари автобуси“, добави той.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която също присъства на срещата, съобщи, че в РИОСВ в Бургас няма внесени и не се процедират инвестиционни намерения в района на Кара дере. В Силистар също не се процедират инвестиционни намерения. „Районът на Аркутино е резерват и там е наложена пълна забрана за строителство“, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Абе баш равномерно не е. Не че е възможно да бъде съвсем равномерно и справедливо. Но е с една идея по-равномерно от раздаването на средства от ГЕРБ, където раздаването ставаше на тъмно, но затова пък на наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още