IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще станат ясни промените по отмяната на единната сметка

БСК е поискала тя да бъде разделена на четири отделни сметки, другите работодателски организации още не са изразили позиция

17:03 | 10.02.14 г.
До дни ще станат ясни промените по отмяната на единната сметка

До дни ще станат ясни промените в данъчно-осигурителната система, свързани с отмяната на единната сметка, съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Припомняме, че на 4 февруари Конституционният съд обяви единната сметка за противоречаща на Конституцията.

Това решение налага промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Едно от тях например е да бъдат направени четири подсметки или четири отделни сметки, коментира в края на миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов.

Тогава Чобанов обаче беше категоричен, че правителството ще запази логиката за погасяване на задълженията по давност.

Днес Людмила Петкова уточни, че след консултации с Българската стопанска камара е станало ясно, че бизнесът иска четири отделни сметки, в които да се внасят здравните осигуровки, задълженията към бюджета, осигурителните вноски и вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Този вариант е по-лесен и с по-малка административна тежест, смята тя и добави, че се надява и другите работодателски организации да го одобрят.

„Всичко, което беше въведено и доведе до усъвършенстване на единната сметка – електронни услуги, предоставяни от НАП, правната възможност за погасяване първо на главниците, а след това на лихвите за забава, както и възможността за ползване на облекчен режим за отсрочване и разсрочване на просрочени публични задължения, ще бъде запазено и доразвито“, коментира още Петкова, цитирана от пресцентъра на финансовото министерство.

Промените ще дават право на задължените лица да определят кои забавени плащания искат да погасят първо. Това обаче ще става само, ако не е започнало дело за принудително изпълнение на задълженията, уточни още Петкова.

Какъв ще бъде редът и начинът за погасяване на задълженията ще бъде описан в заповед на министъра на финансите, като се предвижда тя да бъде публикувана на електронните страници на финансовото министерство и Националната агенция по приходите (НАП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още