IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинският съвет одобри бюджета на Столичната община

София ще разполага с бюджет от 1,46 млрд. лева, от които половината ще бъдат за изпълнение на капиталовата програма

13:45 | 06.02.14 г.
Общинският съвет одобри бюджета на Столичната община

Столичният общински съвет прие бюджета на Столична община за 2014 година с 44 гласа „за”, с 13 гласа „против” и без нито един въздържал се. Съветниците от БСП не одобриха текстовете и гласуваха против, предаде БТА.

През тази година Столичната община ще разполага с бюджет от 1,465 млрд. лева, което с 250 млн. лева повече от 2013 година. Голяма част от тези средства ще бъдат изразходени за изпълнението на капиталовата програма на общината – 710 млн. лева.

Общината е спечелила и няколко проекта, по които получава безвъзмездно средства от фондовете на ЕС. Сред тях са за доставка на нови мотриси, трамваи и автобуси, както и за изграждането на новите метростанции и завода за отпадъци.

Приоритетите в бюджета са екология, транспорт и образование.

По време на дебатите за столичния бюджет председателят на комисията по финанси в СОС Орлин Алексиев потвърди, че данъците в столицата няма да се повишават. В бюджета е заложено увеличение на приходите, но то ще бъде заради по-доброто управление, а не заради данъците, допълни още той.

Йорданка Фандъкова заяви, че той е реалистичен от гледна точка на приходите и дисциплиниран спрямо разходите. По думите й основно достойнство на бюджета е рекордната капиталова програма. 67% от капиталовата програма - 470 млн.лв., са безвъзмездни средства от ЕС по оперативните програми. Средствата са на европейските данъкоплатци и означават доверие към града, коментира Фандъкова

Тя изтъкна, че при правителството на Бойко Борисов, без да има специална програма, Столична община е получила за миналата година 14 млн. лева за детски градини и 2 млн. лева за спортни зали.

Въпреки добрите проекти за 20 детски градини и училищни спортни зали на обща стойност 30 млн. лева, сега получаваме 6 млн. лева, които са за 6 детски градини, заяви столичният кмет във връзка с държавната програма за регионите, парите по която бяха разпределени вчера от кабинета. Фандъкова определи това като „недобър знак“ и заяви, че общината е изправена пред трудната задача да намалява групите или да строи забавачки наполовина. По думите й от решението на управляващите са ощетени софиянци, а не кметът.

Според Фандъкова дългоочакваната модернизация на градския транспорт в София е започнала. Увеличени са средствата за ремонт на Софийската градска художествена галерия, 12 млн. лв. общински средства са предвидени за ремонт и строителство на детски градини.

Според общинските съветници от БСП обаче секторите образование, здравеопазване и спорт са силно подценени. "Няма да подкрепим предлагания бюджет. Решението не е продиктувано от елементарно политическо противопоставяне", коментира Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет.

По думите на Христова проектът на финансовата рамка потвърждава отсъствието на план за управлението на града. Според нея заложените приоритети са същите като миналогодишните, тъй като основните задачи не са свършени, а в инвестиционната програма за София има обекти от миналата година.

Според съветниците от БСП инвестиционната програма няма да бъде реализирана и тази година, защото на общината й липсва административен капацитет. Бюджетът е "обърнат към центъра на града и не отчита потребностите на районите на София", смятат от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още