IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

34-ма събрали 2,3 млн. швейцарски франка - доходи от лихви в швейцарски банки

В НАП има списък на тези физически лица, каза Петър Чобанов

15:12 | 31.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
34-ма събрали 2,3 млн. швейцарски франка - доходи от лихви в швейцарски банки

В НАП има списък на 34 физически лица с доходи от лихви по сметки в швейцарски банки в общ размер около 2,3 млн. швейцарски франка. Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Тези данни са получени за целите на данъчното облагане за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумението между Европейската общност и Конфедерация Швейцария. Ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария, уточни той.

С други думи персонална информация се изпраща у нас само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита. На тези лица са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи от лихви с източник Швейцария са декларирани в годишните декларации за облагане на доходите. 

Припомняме, че през февруари 2010 г. в международните и българските медии е разпространена информацията, че правителството на Германия е купило магнитни носители с информация за лица, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов.

По повод вероятността там да има данни и за български граждани, в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били в Германия и страната ни е поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити.

Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите. 

Финансовият министър не се ангажира със срок, в който ще вземе нов външен дълг, с мотива, че това е процедура, която отнема време, съобщи Dnes.bg.

Вчера правителството го упълномощи да предприеме действия за поемането на нов външен дълг, което е предвидено в Закона за държавния бюджет за 2014 г. Така ще бъде рефинансиран падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години.

Новият дълг ще послужи и за рефинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации на България в размер на 1,086 млрд. долара., емитирани през 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
като знам колко са лихвите по депозити в шв.банки, самите депозити трябва да са над 0,5 млрд лева! Добре са се "докопали"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 10 години
няма зна4ение кой общинари храниш да си направят дейност и да се самоиздържат а не да са пиявици...а относно главницата в банката за да се спе4ели без зна4ение голяма сума която да носи също голяма сума от лихва си е рисково на4инание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не разбираш защото само до тук можеш да разсъждаваш.Казано е в статията - това са убавци, които не са пожелали да бъдат обложени по швейцарските закони и тогава Швейцария ги праща на нашата НАП да ги обложи според нашето законодателство.Даден ти е избора да храниш или нашите дебелаци или швейцарските.А относно "риска" от твоите начинания..... - ти откога викаш на лихвите по депозитите "РИСК"???А ако случайно таз "докопана" сума пари е открадната, присвоена, приватизирана и изнесена извън България за да не се набива на очи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 10 години
не разбирам защо след като съм докопал някаква сума пари след което съм я дал на швейцарци да търгуват с тях и от пе4албата за това трябва да храня дебелаците в общините и *** в парламента?зна4и те не у4астват в моето риск на4инание не споделят риска а искат да лапат от приходите ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Ехаааа, тя цялата държава България няма подобни доходи от лихви.Тез 34-*** убавци или са неоткрити финансови гении или са деца на партията майка БСП/ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още