IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г.

Ускорено е плащането по еврофондовете, като през второто полугодие на 2013 г. са разплатени 2,2 млрд. лв., заяви финансовият министър

22:41 | 21.01.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г.

„Прогнозата ни за икономическия растеж за 2014 г. не е преувеличена. Опасявам се по-малко в момента, отколкото преди 6 месеца поради мерките, които предприехме, за да оживим икономиката“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за bTV.

Една от причините за това е промененото отношение на държавата към бизнеса. „Държавата е коректен партньор и една от мерките, с които го показва е, че започнахме да възстановяваме ДДС по поредността на заявките. Това е мярката, която възстановява на бизнеса 20% - колкото е данъкът и може да използва тези средства, за да се разплати, да даде заплати, а в някои случаи и бонуси“, заяви Чобанов. 

Той допълни, че през декември 2013 г. възстановеното ДДС е 540 млн. лв., което е с 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 г. Той каза още, че  възстановяването на доверието към държавата включва и навременно плащане по обществените поръчки и покриването на стари задължения, което се прави в момента.

Чобанов допълни, че е ускорено плащането по еврофондовете, като през второто полугодие на 2013 г. са разплатени 2,2 млрд. лв. на бизнеса. „Част от средствата са от държавния бюджет и очакваме през март Европейската комисия да ни ги възстанови“, допълни още той.

Чобанов допълни, че държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г., а дори напротив. Изтегленият 1 млрд. лв. заем беше взет, за да се погасят стари заеми на държавата. Към края на март 2013 дългът е бил 14,4 млрд. лв., а към края на годината е 14,1 млрд. лева.

Така „в края на годината се оказахме с дълг, който е с 300 млн. лева по-малко“ и дълговата позиция на държавата се подобри. По отношение на дълговата политика през 2014 г. министърът заяви, че лимитът, който е предвиден в Закона за държавния бюджет ще бъде използван по предназначение и уточни, че „около 1,3 млрд. лв. са за падежиращ стар дълг, 1,7 млрд. ни трябват да платим отново стар дълг, който падежира през 2015 г. и останалите 1,4 млрд. са за финансиране на бюджетния дефицит“.

По отношение на публичната инвестиционна програма Чобанов заяви, че проектните предложение се набират вече и процедурата е в ход. „Министерството на финансите дава методологическа информация по отношение на апликационната форма, където е необходимо“, уточни министърът

Според Чобанов се подобрява и сътрудничеството между Агенция „Митници“ и Министерството на вътрешните работи, като това намира изражение в резултатите в борбата с контрабандата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Толкова много се увеличи че не му се вижда границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Лъжлив чобанин!Явно затова негово качество е назначен в правителството на БСП/ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Нее бил увеличаван до февруари 2013 година. После БСП го увеличиха доста.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
Друго имах в предвид не магистралите . Ако растежа ще бъде генерира основно от експорта то в северна България няма почти никакво сериозно експортно предприятие ако не броим зърно производството и монпеле в русе .Което при равни други условия означава че процесите на обезлюдяване и ниски доходи най-вероятно ще се задълбочат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Това което казва мин.фина е че Северна България отново ще го д*уха . "-----------------Въпроса е при каква цена на "услугата". Защото едно е да я вършиш тази дейност на магистралата, за съвсем други пари говорим при посещение на "реномиран салон". До колкото в северна България няма магистрала, може би има място за известен оптимизъм, че ще се мине по високата тарифа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Това което казва мин.фина е че Северна България отново ще го д*уха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
cokrat1
преди 10 години
Скивай сега "***" има изход....Щом толко знаеш и се пишеш за морален...стани ти политик и сложи край на тоя порочен кръг...просто е "***"...ама изисква отговорност и действия!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
balkando
преди 10 години
Широко изпробваната стара практика да се увеличава бюджетния дефицит за да се "хранят" "своите" ще даде все същите резултати, както винаги. Независимо зад каква риторика се опитват да скрият този порочен механизъм за ограбване на данъкоплатците. Причината е проста - държавния бюджет е интеграл от вноските на коректните граждани и фирми. Увеличаването на тежестите върху тях, за да се хранят мошеници и партийни хрантутници, ще увеличи деморализацията и ще намали броя на коректните платци към бюджета. Съответно ще намали вноските в бюджета. Така се влиза в порочен кръг, от който зависимите и корумпирани политици не могат да изкарат държавата никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още