IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КНСБ: Средствата за социалната политика ще останат замразени за три години

Правителството на Орешарски се връща към политиката за намаляване на бюджетния дефицит, смятат от синдиката

11:21 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Средствата за социалната политика ще останат замразени за три години

Средствата за социалната политика ще останат замразени за срок от три години, опасяват се от КНСБ на базата на средносрочните бюджетни прогнози на правителството за 2014-2016 година.

За пореден път се повтарят основните слабости – основните параметри – доходи, заетост, социално осигуряване и закрила остават замразени за този период, категоричен беше вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков пред БНР. На базата на тези прогнози се правят и годишните бюджети, припомни още той.

Ненков коментира, че в плановете на правителството е записан спад на безработицата до 10,9% през 2016 година, спрямо сегашните 12,6 на сто. В същото време обаче мерките за борба с безработицата намаляват от 100 млн. лева на 73 млн. лева.

„Искаме средствата да бъдат двойно по-големи – 145 млн. лева, за да може спадът на безработицата да бъде доста по-сериозен, отколкото се очертава в тригодишната прогноза”, обясни той.

Регулярно увеличение на доходите в бюджетната сектори от 10% няма да бъде реализирано. Заплатите, обезщетенията и всички социални параметри, без три – увеличението на минималната работна заплата, повишаването на максималната пенсия и увеличаването на максималния осигурителен доход, остават с едни и същи стойности за трите години, опасяват се от синдиката.

Продължава тенденцията да се обръща повече внимание на макроикономическите параметри, обясни още Николай Ненков. Според него няма връзка между заложените ръстове на брутния вътрешен продукт и другите параметри и социалната политика.

„Пак се планира постоянно снижаване на бюджетния дефицит на стойности, много по-ниски от горната граница от 2%. Това не е обяснимо, защото в условията на криза може да се достига до горната граница, за да има средства и за социална политика”, допълни още вицепрезидентът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още