IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: До края на годината ще има електронен регистър за болнични листове

Пътят на болничния лист до НОИ ще се рационализира, твърди управителят на осигурителният институт

17:54 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бисер Петков: До края на годината ще има електронен регистър за болнични листове

От 1 декември 2014 г. може да заработи електронният регистър за болнични листове. Това каза пред БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Докато предишни години само се говореше по въпроса, то сега вече са разписани текстовете, които полагат законовата основа за регистъра, допълни той.

Бисер Петков посочи, че така пътят на болничния лист до НОИ ще се рационализира и това ще улесни всички участници в процеса. Сегашните болнични листове във вид на специални бланки ще отпаднат. Работникът пак ще носи бланка на работодателя, но хартиеният носител няма да се праща в НОИ, защото институтът ще ползва информацията от електронния регистър.

На въпрос защо е отчетен преразход на средства за изплащането на болнични листове през 2013 г. Бисер Петков посочи, че преразходът е в размер на 37 млн. лв. на годишна база.

Основната причина е общото нарастване на заболеваемостта, също така затрудненията на някои големи предприятия да плащат пенсии – така се търси изход работниците да получат един сигурен паричен приход. На последно място Петков постави практиката да се вземат фалшиви болнични.

Петков не отговори колко ще струва изграждането на електронния регистър, но обясни, че засега ще се работи с ресурса на НОИ, евентуално и с проектно финансиране.

Запитан дали е вярна информацията, че се увеличава броят на осигурените лица Петков отговори, че според макропоказателите през третото тримесечие има по-голям брой осигурени лица. Той обаче уточни, че регистърът на осигурените се води от Националната агенция за приходите (НАП).

Увеличението на броя на осигурените лица било изчислено по производен път на базата на постъпилите в НАП осигурителни вноски. Действително в приходната агенция са постъпили повече средства, но те може да са за минали периоди, така че данните не са представителни, обясни шефът на НОИ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още