IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата с негативен доклад за здравните дружества с държавно участие

Хората на високи постове свикват бавно с правилата за публичност на имуществото, заяви проф. Валери Димитров

10:30 | 09.01.14 г.
Сметната палата с негативен доклад за здравните дружества с държавно участие

Одитът на дружествата в сектор „Здравеопазване“, в които държавата има дялово участие, показва управленски провал. Това каза проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, пред ТВ7. Скоро ще бъде оповестен докладът за управлението на тези дружествата, който включва и болниците, допълни  Димитров.

Той посочи, че „дружествата се управляват лошо и акционерът в тях не си върши работата“. Това показвали  предварителните данни от доклада – че държавата не си упражнява правата като акционер.

Наблюдава се такава тенденция – колкото повече министерства проверяваме, толкова повече се изяснява, колко лошо се управлява държавното участие във фирмите, допълни председателят на Сметната палата. Работата на одиторите показала, че като цяло има голям проблем с компаниите, където принципалите са министри.

Като пример за негативни практики той посочи констатациите в одита на МВР, в който бяха посочени нарушения на ЗОП, установени при проверката на вътрешното министерство. След проверката в Сметната палата решили, че трябва да се направи и одит на дружеството към вътрешното министерство „БМВ“ (Безконтактни мултиплексорни вериги)  - "наистина там има доста недобри практики от гледна точка на управлението", твърди  председателят на Сметната палата. „Когато прехвърляш публични активи на роднини и приятели, това е азиатска, не европейска практика“, допълни той, но отказа да посочи дали има предвид конкретно „БМВ“.

Димитров съобщи още, че скоро Сметната палата ще обяви одитната си програма за годината. Ще бъдат проверени „Метрополитен ЕАД“, „Столичен автотранспорт“ и „Български пощи“. В тези дружества се изразходват огромни средства, затова ще се провери доколко са защитени интересите на данъкоплатците, обясни той.

Години наред Сметната палата отчита несъответствия в подадените от политици и магистрати декларации, посочи още Димитров. Хората на високи постове бавно свиквали с правилата, според които трябва да обявяват публично имуществото си, но все пак има слаб напредък - тази година декларациите с „пропуски“ са 152, а миналата година били 167.

Припомняме, че според Закона за публичност на имуществото хората на високи постове като кметове, депутати, министри и магистрати трябва да обявяват имуществото си при встъпването си в длъжност, да публикуват ежегодно декларации с промените, както и финална декларация при напускането на поста.

Според Димитров е необходимо да се създаде нов режим за осчетоводяването на разходите на политическите партии, защото те сега се отчитали по стандартите на малките и средни предприятия. Така една луксозна почивка може да бъде отчетена като „присъщи разходи за партийна дейност“. „В момента законът за партиите е лош и това не позволява нашият контрол да бъде ефективен“, мотивира се той.

Запитан как ще коментира обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки на ГЕРБ и защо е мълчал, когато бившият финансов министър Симеон Дянков е взел резерва на НЗОК от БНБ, Димитров отговори, че Сметната палата е професионална, а не политическа институция и не може да коментира политически решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още