IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Инвестирайте след внимателна преценка на риска

Премиерът призовава да запазим умерен оптимизъм по отношение на процесите в икономиката

10:23 | 02.01.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пламен Орешарски: Инвестирайте след  внимателна преценка на риска

Бизнесът да инвестира разумно след внимателна преценка на рисковете и като се следи степента на възстановяване на местния пазар и външните пазари. Това препоръча премиерът Пламен Орешарски в интервю за в. „Стандарт“.
Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление, прогнозира той.

„Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм“, допълва Орешарски.

Според него бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора - влошената външна среда, както и водената икономическа и финансова политика от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов - стремежът на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна, обяснява премиерът.

По отношение на бизнес средата Орешарски заявява, че правителството прави усилия да разшири възможностите за експорт към трети страни, като се акцентира върху търговските представителства извън европейските държави. Очаквам експортът и инвестициите да са водещи в прогнозирания икономически растеж, колкото и скромен като цифра да е той, казва той.

На въпрос какво е изпълнението на бюджета в края на годината Орешарски отговаря, че „предварителните данни никак не са лоши“ и степента на неизпълнение на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на 2013 г..

„Практически е възстановено цялото дължимо ДДС. Ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите“, допълва премиерът и посочва, че сега бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнатото ДДС - за първи път от 2009 г. насам.

Според Пламен Орешарски е възможно да има още едно намаление на цената на тока, но след последното намаление това не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система.

Премиерът коментира още, че социалната политика тази година ще бъде насочена към насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, заради влошаващата се демографска структура. След като се въвежда система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, това обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
На ръста или отлива на инвестиции влияе единственно ръста или намаляването на цените на активите, друго не влияе !=======================================А "ръста", който аз наричам спекула и балон, намалява, защото хората проумяват, че риска води до несигурност и фалит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Пламен Орешарски: Инвестирайте след внимателна преценка на риска==========================================Аз ще добавя- банкерчета, давайте чуждите пари- след още по-внимателна преценка на кого давате, колко давате и как и при какви условия давате! После да пищите: "Ама риска голям, щото никой не ги връща!" Ами как ше връща, като лихвата не кореспондира със жизненият стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Poppy
преди 10 години
Бихте ли изяснили кква е връзката между сегашното правителство и разтежа или намаляването на инвестизиите в България? Или дали политическата смяна влияе на ръста на инвестиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Ами точно заради това в България няма инвестиции, добре са си оценили риска хората. От 25 години е така сега да не каже някой че съм тиква или нещо подобно. Всички искат да лапат само да не влизаме в никакви договорки където ще се следят паричните потоци и така да цоцат докато може защото накрая все някога ще секне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
see in the dark
преди 10 години
koi iska da ima depozit kato sa dali pe4atnicata ot korumpiranoto BNB na francuzi. Az si prehvarlih parite v EURO. Drugite hora, spored stotistikata na BNB gi napraviha kratkosro4ni. Zasto ne vlizat v bankovia sauz, za da reshat dali da porodaljat s borda ili da obezceniat depozitite i da priberat parite s avstiiskite banki.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 8
Fiscalist
преди 10 години
То с незавършен 3 клас са страшно полезни за икономиката! Дет се вика по-добре без население, отколкото с такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 11
Fiscalist
преди 10 години
Давай орех! Дигни още майчинските на *** братя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още