IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса е платила над 136 млн. лева на болниците през декември

Сумата гарантира заплатите на болничния персонал и ръководителите нямат основания да ги бавят, твърдят от НЗОК

13:22 | 16.12.13 г.
Здравната каса е платила над 136 млн. лева на болниците през декември

През декември Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е заплатила 136,4 млн. лева за дейност на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, съобщават от касата. Сумата гарантира изплащането на възнагражденията на работещите в болниците.

От НЗОК коментират, че няма причина ръководителите на болниците да бавят заплатите на служителите си.

Всички дейности от извънболничната медицинска помощ за месец ноември са напълно изплатени от касата.

Разминаването на извършена дейност и плащания към болниците не е прецедент тази година, става ясно още от съобщението на касата. За октомври миналата година са били платени малко над 136,1 млн. лв., докато отчетената дейност от болниците е на стойност 157 млн. лева.

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че НЗОК ще насочи още 1,03 млн. лева от икономии за заплащане на дейност на болниците, като средствата са от „свиване“ на инвестиционната програма на институцията за 2013 г., по параграф „Придобиване на нефинансови активи“ (закупуване на компютри, хардуер, програми и т.н.).

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов отчете пред Надзорния съвет на НЗОК допълнително преизпълнение на събираемостта от здравноосигурителни вноски за 2013 г. в размер на 33,6 млн. лева, които ще бъдат насочени за заплащане на дейност в болничната медицинска помощ за тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още