IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутатите одобриха намаляването на субсидиите за партиите

На извънредно заседание парламентът обсъжда за пети ден Закона за бюджета

11:58 | 09.12.13 г.
Депутатите одобриха намаляването на субсидиите за партиите

Депутатите намалиха държавните субсидии на партиите с един лев на глас, след като 104-ма депутати подкрепиха предложението, взето на изнесено заседание на БСП и ДПС в Боровец. Само четирима депутати бяха против идеята, а 38 се въздържаха, съобщава Dnes.bg.

Предложението беше прието по време на извънредното заседание на Народното събрание, на което се разглеждат последните членове от Закона за бюджета. В залата присъства и финансовият министър Петър Чобанов.

Намалението на субсидиите за партиите не предизвика дебати в пленарната зала. Така партийните субсидии вече ще бъдат 11 лева на реален глас, получен от партиите на последните избори. Средствата идват от бюджета, като депутатите определят всяка година размера на субсидиите и го вписват в Закона за бюджета. 

Ограничаването на субсидиите ще спести 4 млн. лева, изчислиха от Министерството на финансите. 

Парламентът не прие предложението на "Атака", според което партиите не трябваше да получават субсидии следващата година. Предложението на депутата от БСП Георги Кадиев за намаляване на субсидиите също не беше прието. Той предложи нов метод за изчисляване на субсидиите, но той беше отхвърлен както от бюджетната комисия, така и в залата.

В момента депутатите продължават дебатите по Закона за бюджета. Дискусии предизвика предложението на Мая Манолова за промени в чл. 93 и касаещ средствата от наемите, които държавните болници получават за отдавани свои имоти. Вносителят коментира, че финансовият министър Симеон Дянков заложил в предишните години приходите на болниците от тези дейности да се внасят в централния бюджет.

Така са били орязани възможностите за купуване на ново оборудване и апаратура. Според нея, за да не излязат на печалба, болниците са харчели средствата за други цели през календарната година и предложи болниците да не внасят тези средства в бюджета. 

На въпрос на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова финансовият министър Петър Чобанов обясни, че текстовете не работят и в момента няма приходи от това перо в бюджета, така че мярката няма да окаже негативен фискален ефект.

"Само една болница е излязла на печалба, но следващата година е "взела мерки" това да не се повтори", заяви той. 

Предложението на зам.-председтеля на Народното събрание беше прието с 88 гласа "за", седмина депутати бяха против, а десетима се въздържаха при гласуването. 

Работата по Закона за бюджета продължава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още