IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: Регулациите в ЕС ще са новото предизвикателство за нашите банки

Системата ще приключи годината с финансов резултат, съпоставим с минали години - 500-550 млн. лв., прогнозира управителят на БНБ

11:17 | 06.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Искров: Регулациите в ЕС ще са новото предизвикателство за нашите банки

През 2014 година основното предизвикателство за банките няма да бъде икономическата среда, а новите регулации в банковата сфера, коментира управителят на Българската народна банка Иван Искров, цитиран от БТА.

От 1 януари в българското законодателство трябва да бъдат въведени Директивата за капиталовите изисквания и Регламентът за капиталовите изисквания. Текстовете им въвеждат разпоредбите на новото Базелско споразумение за капитала ("Базел III").

Новите моменти спрямо текущата практика в областта на банковото регулиране  са, че се обособяват изискванията към банките у нас относно капитала, ликвидността, управлението на рисковете и вътрешното корпоративно управление, каза Искров. Това ще наложи и промени в Закона за кредитните институции и в подзаконовата нормативна база, които вече са подготвени и внесени в парламента.

Управителят на БНБ уточни, че след измененията нормативно установената минимална капиталова адекватност ще бъде понижена - от сегашните 12% до 8%. Същевременно обаче това ще бъде компенсирано от въвеждането на няколко режима на капиталови буфери и общото съотношение на капиталовата адекватност на ниво банкова система ще надхвърли досегашния нормативен минимум от 12 на сто, изчисли той.

Новият режим ще позволява да бъде изискван и "контрацикличен буфер" до 2,5% в зависимост от макроикономическата ситуация в страната. В България на този етап не предвиждаме налагане на този допълнителен буфер, уточни обаче Искров.

На мястото на заделените досега специфични провизии, от 1 януари 2014 г. от банките се очаква да извършват допълнителни счетоводни провизии по Международните стандарти за финансова отчетност, целящи намаление на балансовата стойност на кредитите в просрочие над 90 дни. Тези действия ще засегнат отделните кредитни институции, но БНБ и занапред ще може да налага индивидуални за всяка банка капиталови изисквания.

Банките с положителни финансови резултати и през 2013 година

Банките изпращат тази година с високи показатели – към септември общата капиталова адекватност възлиза на около 17 на сто, а коефициентът на ликвидните активи към сумата на пасивите е 25,25% към октомври, обясни той. Секторът отчита и стабилизиране на дела на необслужваните кредити с просрочие от над 90 дни.

Към края на октомври просрочените кредити са 10,66% от балансовата стойност на кредитния портфейл на системата, а брутният дял е 17,2 на сто, коментира още Искров.

По думите на управителя на БНБ банките у нас ще приключат годината с печалба, въпреки неблагоприятната конюнктура. Очакваният финансов резултат е съпоставим с минали години – 500-550 млн. лева.

С 3,1 млрд. лева растат и депозитите, сочат данните на централната ни банка към края на октомври, което също е предизвикателство за системата. Хората имат доверие на банките и им поверяват спестяванията си.

Искров обаче препоръча да се работи за подобряване на доверието сред кредитополучателите у нас, включително с демонстриране на по-голяма диалогичност от страна на банките при договаряне или промяна на ценовите условия по кредитите.

 

 


 

Що се отнася до самите кредити, банките внимателно трябва да преценяват риска, особено за тези заеми с фиксирани лихви, препоръча още банкерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още