IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горов: Таксата от ВЕИ-производителите ще компенсира поевтиняването на тока

Финансовият министър Петър Чобанов обаче се надява средствата да остават като буфер в Бюджет 2014

11:14 | 03.12.13 г. 6
Горов: Таксата от ВЕИ-производителите ще компенсира поевтиняването на тока

Таксата в размер на 20% от преференциалната цена на производителите на енергия от соларни и вятърни централи ще отива за компенсиране на по-ниската цена на електричеството, коментира депутатът от БСП и член на бюджетната комисия в Народното събрание Димитър Горов.

Според изчисленията от таксата в бюджета ще влязат към 160 млн. лева.

"Едно от нашите обещания в предизборната кампания беше за намаление на цената на тока. Началното намаление с 5% не може да продължава без да се предприемат определени действия. От някъде трябва да дойдат парите и това е една от възможностите и ние седим категорично зад това предложение", заяви категорично Горов в ефира на БНТ, пишат от пресцентъра на БСП.

В същото време обаче мнението на финансовия министър Петър Чобанов по отношение на разходването на тези средства е различно. По време на семинар в Боровец през почивните дни той обясни, че 160-те млн. лева ще се ползват като буфер в бюджета.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) вчера уточниха още, че таксата ще бъде налагана само за производителите, които продават своята енергия на регулирания пазар, т.е където цената се определя с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже не си длъжен да ми четеш "творчеството", но изтърваното ще ти допълни правилното усещане /за целенасочена европейска (?!?) политика/ и лекично ще ти поправи невидяното /че не е обявена официално/, Ето ти допълнение:===================================================Една част от "Бизнесмените" ще станат роби ЧРЕЗ собствените си пари, по собствено желание - чрез алчността им подплатена с недостатъчно усещане за последващата очаквана от мен отдавна манипулация - това ще бъдат последните включили се несистемни строители излъгани да построят европейските директиви, но неполучаващи обещаното - именно, собствениците на тъй наречени "young money" ;)))) - Christine Lagarde го показа отдавна отвисоко: need of confiscation of young money -> http://ru-facts.com/news/view/17814.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха...Много малко хора разбират наистина какво казвам /проверен резултат/... Поздравления ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това което става е точно целта на занятието, както казваше iivanof.Това е целенасочена европейска политика, въпреки че не е обявена официално.Има ли още хора на друго мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Сега някой още ли вярва (след като цитирах позиции от "новия" закон за енергетиката на времето, като го приеха), че новия закон е намалил цената на тока? Точно от това изказване личи, че всички приказки (подкрепени от ВСИЧКИ медии) бяха абсолютен балон и популизъм. Сега го нахендрят на ВЕИ-тата (не, че не заслужават), но така батака стана толкова голям, а напрежението продължава да се трупа. Това правителство прави нефункционални и непрактчни промени и закони! Някой от тях (както и самите аргументи за тях) звучат дори по-абсурдно от говоренето на ГЕРБ едно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още