IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството може едностранно да върне старата ставка на акциза за метана

От 1 януари 2014 година акцизът на природния газ за моторно гориво трябва да се повиши от 0,85 лева на 5,10 лева

20:08 | 26.11.13 г. 1
Правителството може едностранно да върне старата ставка на акциза за метана

Финансовото министерство ще предложи на депутатите да върнат старите нива на акциза на природния газ, използван като гориво за превозни средства, съобщи Нова телевизия, като се позова на свои източници.

В края на миналата седмица, по време на второто четене на промените на Данъчно-осигурителния кодекс в комисията по бюджет, стана ясно, че има първоначално писмо от Брюксел, че искането за замразяване на акциза на горивата ще бъде удовлетворено. Това обаче не е окончателно решение, а официалното писмо още се бави.

По тази причина и плановете на финансовото министерство е едностранно да върне старите нива на акциза и да очаква или санкция от ЕК, или одобрение.

В края на септември Министерският съвет одобри новите ставки на акцизите на горивата. Най-сериозно е увеличението за метана – от 0,85 лева на 5,10 лева за един гигаджаул. Това трябва да стане от 1 януари 2014 година и е част от европейските изисквания за уеднаквяване на ставките в страните в общността.

Според изчисленията това ще се отрази с увеличение на цената на природния газ, използван за моторно гориво, с около 20-30 стотинки. 

Паралелно с решението за увеличението обаче правителството изпрати и писмо до Брюксел с искане да бъде замразен размерът на акцизите у нас за срок от шест години.

Предложението е заложено в Закона за акцизите, който беше одобрен от Народното събрание.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Безумци?! Нима искате нацяло да убиете цялата икономика?! Вместо а помагате на икономиката и да я защитавате Вие съвсем ще я убиете! ИЛИ СТЕ ЛУДИ, ИЛИ НЯКОЙ ОТ ЗАПАДА ВИ ПЛАЩА МНОГО! НУЛЕВО ДОВЕРИЕ В ПОЛИТИЦИТЕ! ОПЪЛЧЕТЕ СЕ НА ТЕЗИ ПРОКЛЕТИ ИВРОПЕЙЦИ ДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още