IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК не е решила как ще разпределя бюджетите на болниците

След като бъде одобрен бюджетът, процедурата ще бъде изготвена от Надзорния съвет на касата

18:13 | 21.11.13 г.
НЗОК не е решила как ще разпределя бюджетите на болниците

Решението как ще бъдат определяни бюджетите на болниците ще бъде взето по време на заседание на Надзорния съвет на здравната каса. Това стана ясно по време на дебатите на второ четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 година.

Управителят на касата Румяна Тодорова уточни, че заседанието на Надзорния съвет ще бъде проведено, когато стане ясно с какъв бюджет ще разполага касата догодина.

Досега бюджетите на болниците се определяха предварително и за 10 месеца с предвиждането, че през последните два месеца се отваря оперативния резерв на касата, коментира депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Догодина резервът на НЗОК е 272 млн. лева. Очакваният дефицит е 27 млн. лева.

От ГЕРБ предупредиха, че според разчетите резервите ще бъдат изхарчени още в първите месеци и изразиха опасения за декапитализация на здравната каса. "Който и да дойде да управлява, дори и вие да останете, ще има проблеми", каза Дариткова. 

Ще има промяна и при плащането на болничната помощ за здравнонеосигурени пациенти. Зам.-министърът на труда Лазар Лазаров уточни, че сега механизмът предвижда плащане на такова лечение от Агенцията за социално подпомагане. Според промените здравната каса ще поема лечението, но само на неосигурени пациенти, които нямат доходи и имущество, и след проверка на извършените дейности.

По време на дискусиите беше повдигнат и въпросът за ваксините. От 1 април 2014 година те ще се поемат от бюджета на Министерството на здравеопазването. Не стана ясно какво ще стане, ако има проблеми с търговете за доставки на ваксините след тази дата, защото в здравното министерство няма запаси от ваксини. 

Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ за трансфер от 1,4 млрд. лева от държавния бюджет към сметките на здравната каса. Припомняме, че тази сума беше изтеглена от бюджета на касата и прехвърлена в бюджета към края на 2010 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още