IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Иванов: В Бюджет 2014 има скрит дефицит от 1 млрд. лева

Параметрите на бюджета са добри, но не е ясно дали ще бъдат изпъленини, смята изпълнителният директор на КРИБ

08:42 | 15.11.13 г. 1
Е. Иванов: В Бюджет 2014 има скрит дефицит от 1 млрд. лева

В бюджета за догодина има скрит дефицит в размер на 1 млрд. лева, заяви пред БНТ Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той визира фонда за развитие на регионите, чийто размер е 500 млн. лева.

"Ако тези средства попаднат в правилните ръце, ръст на икономиката в рамките на около 1,8% ще има, но ако тръгнат да крадат, ще има актуализация на бюджета още в ранната пролет”, прогнозира Иванов и допълни, че притесненията са, че не е ясно кой ще разпределя тази сума.

Другият скрит източник на дефицит е фондът за непредвидени разходи, който също е в размер на 500 млн. лева и не е ясно кой ще ги разпределя. Иванов обясни, че досега перото за непредвидени случаи е било в рамките на 100 – 200 млн. лева.

„Има неписано правило - ако едни пари могат да бъдат откраднати, те ще бъдат откраднати”, добави председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който също участва в разговора.

Той посочи и някои неясноти по отношение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и коментира, че не са направени стъпки за решаване на най-големите проблеми за сферата. Според Тренчев това са неплащащите здравни осигуровки, големият брой болници и липсата на информационна система как се разходват средствата на касата.

Параметрите в Бюджет 2014 са добри, призна още Иванов, но допълни, че не е ясно дали ще могат да бъдат изпълнени. Тренчев обаче не сподели оптимизма му с мотива, че приходите в хазната са много ниски. Лидерът на синдикалната организация обясни, че има разочароващи данни от Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите за събираемостта в приходната част на бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Интересното на това правителство, е че каквото каже прави обратното. Първо дори и да имат добри намерения има едни мистични сили, които няма да им позволят. Второто, е че например много лафиха за подслушванията, а сега бюджета за подслушване изведнъж се увеличи двойно. Много говориха за рекет над бизнеса от страна на предишните, но горчивата истина, е че когато тези застъпиха спряха всякакво ДДС за 4 месеца като бяха склонни да плащат и лихви по него, и едновременно с това натиснаха всеки дори и с задължения от порядъка на 15 хил ДДС (което е абсолютно нищо) да плащат веднага. Докато долкото съм чувал и знам при предишните бройката със засегнати от тази мярка беше много, много по-малка. Сега да ги питам кой рекетира, кой ще подслушва и дали ще отворят 250 000 работни места или ще закрият толкова (съдейки по тенденцията квото кажат да правят обратното)??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още