IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще има решение за коледните надбавки за пенсионерите

Очертават се допълнителни разходи тази година, призна финансовият министър Петър Чобанов

18:19 | 07.11.13 г. 1
До дни ще има решение за коледните надбавки за пенсионерите

В средата на този месец кабинетът ще вземе решение за коледните надбавки на пенсионерите. Социалният министър не изключи възможността те да са по-малки от 50 лева.

“Всички сме ентусиазирани да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания”, коментира Адемов пред журналисти след заседанието на бюджетната и икономическата парламентарни комисии. Според него справедливото решение е всички да получат еднаква надбавка. Възможностите на бюджета обаче не го позволяват.

Очакването на министъра е само тези с пенсии под 251 лева – колкото е линията на бедност за догодина, да получат надбавки. Става дума за малко над 1 млн. пенсионери, които ще получат до 50 лева.

Очертават се допълнителни разходи тази година, призна и финансовият министър Петър Чобанов. Освен коледните добавки за пенсионерите, той посочи ситуацията с НЗОК и допълнителния ресурс, който ще бъде необходим за справяне с кризата с бежанците.

Чобанов заяви, че успешното стартиране на „Южен поток“ ще създаде заетост и допълнителен растеж, както и допълнителни приходи догодина.

Министърът уточни, че правителството ще се постарае средствата от новия фонд за регионите, за който са предвидени 500 млн. лв., да се разпределят пропорционално доколкото е възможно, но това зависи от проектите, които ще бъдат представени.

Според него се наблюдава подобряване на работата на приходните агенции през октомври. “Това е една система, която доста трудно може да бъде съживена на практика за един-два месеца, тъй като през последните години бяха направени и в двете приходни агенции структурни промени, които не бяха добре обмислени”, каза той.

Чобанов заяви, че оставя в ръцете на партиите решението дали да намалят партийната си субсидия догодина.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още