IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нинова: Работим активно за обещаните 250 хил. работни места

Социалните мерки в Бюджет 2014 ще повишат потреблението и ще подпомогнат икономиката, коментира "червеният" депутат

08:52 | 06.11.13 г. 2
Нинова: Работим активно за обещаните 250 хил. работни места

Бизнесът поиска три мерки и ще открие дори и повече от 250 хил. работни места, коментира в ефира на БНТ Корнелия Нинова. При срещите представителите на бизнеса са поискали редовно плащане и връщане на ДДС, намаляване на административната тежест и по-лесен достъп до кредитиране.

По всички тези мерки правителството предприема стъпки и вече държавата плаща редовно своите задължения, изготвени са и планове за намаляване на регулациите. По-лесният достъп до кредитиране ще стане чрез Българската банка за развитие, която догодина ще разпредели 1 млрд. лева.

Нинова коментира, че и самото правителство започва първите стъпки за създаването на работни места, което беше заложено в предизборните обещания на БСП. Тя посочи, че държавата вече плаща осигуровките на младежи до 29 години, което е мярка за намаляване на младежката безработица.

През 2014 година ще бъдат разпределени 73 млн. лева за намаляване на безработицата. Предвижданията са с тези средства броят на безработните да намалее с между 0,5 и 0,6%.

Нинова повтори анализите на БСП, че Бюджет 2014 е най-социалният от 2004 година насам. За социални дейности са предвидени 11 млрд. лева от държавния бюджет и 1 млрд. лева ще дойдат от европейски програми. „Социалните мерки, колкото и минимални да изглеждат, ще повишат потреблението”, заяви „червеният” депутат.

Според нея след приемането на бюджета за догодина започва работа по антимонополното законодателство. Ще има промени в правилата за търговските вериги, макар и да не бъде приложена идеята големите магазини да не работят през събота и неделя, обясни Нинова.

Според нея единственото разминаване с ДПС е по отношение на плоския данък. От БСП обещаха премахването на този данък, определян от "червените" като ощетяващ хората с по-ниски доходи. В програмите на ДПС, които също подкрепят правителството, обаче е заложено оставането на единната ставка при облагане на доходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Последно - работни места ли ще откривате, или ще пилеете парите ни за "социални дейности" (т.е. за помощи), защото тия две неща са в очевадно противоречие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Последно - работни места ли ще откривате, или ще пилеете парите ни за "социални дейности" (т.е. за помощи), защото тия две неща са в очевадно противоречие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още