IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще подкрепи Закона за бюджета за 2014 година

На партията остават още само две предизборни обещания - 250 хил. нови работни места и семейното подоходно облагане, отчете Корнелия Нинова

19:07 | 04.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП ще подкрепи Закона за бюджета за 2014 година

Националният съвет на БСП реши, че подкрепя бюджета за 2014 година и дава мандат на парламентарната група на "Коалиция за България" да гласува в подкрепа на Закона за бюджета за 2014 година, заяви депутатът от левицата Корнелия Нинова.

Днес ръководството на партията се събра на пленум, за да обсъди държавните пари за следващата година и евроизборите, които ще се проведат през май 2014 година.

По думите на Нинова това е най-социалният бюджет в последните десет години. Тази теза, според шефът на социалната комисия в Народното събрание, се подкрепя от 12 млрд. лева, които се дават за социални политики.

2,2 млн. пенсионери ще бъдат индексирани по швейцарското правило от юли. На един лев ще бъдат с намалени и потребителските такси за пенсионерите при личните им лекари. 15 хил. души ще се възползват от замразяването на пенсионната възраст. 279 хил. ще усетят увеличаването на минималната работна заплата, отчете Нинова и продължи:

40 хил. майки ще получат увеличение на размера за отглеждане на дете от една до две години. Увеличаването на детските надбавки за второ дете ще засегне 270 хил. деца. 23,5 хил. деца с увреждания ще получат повече средства. 55 хил. души повече ще получат ваучери за храна.

"Остава ни до края на мандата да изпълним две обещания от предизборната кампания – разкриване на 250 хил. работни места и връщане на семейното подоходно облагане", заяви червеният депутат. По нейни думи работните места ще бъдат разкрити до края на мандата, а към семейно подоходно облагане ще се въведе през втората половина на мандата.

"В социалната политика, това което сме казали сме го направили", заяви още Нинова. Тя отново обясни, че коледни надбавки ще има, но в какъв размер и на кои пенсионери все още не ясно.

Новото в Бюджет 2014 е обвързването на бюджетна политика с фискална политика. Използва се бюджета за стимулиране на икономическия разтеж, обясни Румен Гечев. В бюджетирането е заложен фонд от 640 млн. лева, в които средствата ще се разпределят по проекти на конкурсен принцип. Според него това прави бюджета по-пазарен.

Програмата по приходите е напрегната, но тя е реалистична, заяви Гечев по повод приходната част на бюджета. Левицата планира да се бори и с източването на ДДС, което ще вкара близо 600 млн лева повече в хазната.

Специален режим на следене ще се въведе на стоките със значима фискална стойност. По думите на Гечев това ще е и удар по контрабандата.

"Това е бюджет с умерен оптимизъм в приходната част", заяви Петър Кънев. Той призна, че събирането на приходите ще бъде напрегнато. Външен дълг под 25% добрите икономисти смятат, че е безсмислен, заяви още той. Според Кънев до 25% е добре да се живее с чужди пари.

Ние считаме, че Бюджет 2014 е добър и той ще бъде приет, заяви още Кънев.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Толкова наглост, само ненаситната им жажда за власт явно ги мотивира да лъжат без всякакви скруполи.Работят като съкращават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още