IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Прогнозираният ръст на БВП от 1,8% е постижим

Синдикатът не подкрепи проекта на Бюджет 2014 г.

17:49 | 29.10.13 г. 1
КНСБ: Прогнозираният ръст на БВП от 1,8% е постижим

Синдикатът настоява принципите, на които следва да се изгради бюджетът за 2014 г., да са: преразпределение през бюджета на максималните 40% от БВП и бюджетен дефицит в размер на 2% от БВП. Разбираме стремежа на правителството за плавно намаляване на бюджетния дефицит през следващите години, но считаме, че още е рано за това, т. е. запазване на достигнатия в актуализирания Бюджет 2013 максимален дефицит от 2% от БВП. Разчитането на максималното преразпределение от 40% от БВП и на максималния дефицит от 2% от БВП ще позволи разполагането с още свободни средства, които биха могли да се използват за провеждане на социални политики, се твърди в становището.

Според него от проектобюджета не личат намерения за постепенно одържавяване на огромния дълг на НЕК ЕАД, надхвърлящ вече 2,5 млрд. лв. Прикачените, основно по политически причини, задължения на дружеството го поставят във фактически фалит, което е един от основните фактори за сриване на целия енергиен сектор. Не личат и намеренията за държавната подкрепа за смекчаване на огромния дългов проблем на железопътния превозвач БДЖ.

Заложените най-после по-сериозни бюджетни средства за компенсиране загубите на „Български пощи” ЕАД поради извършването на т. нар. универсална пощенска услуга са в размер на 12,5 млн. лв., без да се отчита, че още през 2012 г. КРС изчисли размера на компенсацията за 2011 г. на 22,5 млн. лв.

Считаме за крайно наложително въвеждането на данъчни облекчения спрямо нискодоходните групи чрез въвеждане на данъчен кредит спрямо тях, изразяващ се във възстановяване на ефективно платен данък върху дохода в частичен или пълен размер, заявяват от КНСБ.

По отношение въвеждането на първи стъпки на семейно подоходно облагане, предлагаме да се предоставя право на данъчно облекчение в случай на закупуване на бонове за предоставяне на услуги, пряко свързани с отглеждане на дете/деца, а именно: гледане на дете /деца от 1 до 5-годишна възраст в дома; придружаване на дете до или от детско заведение от/до дома; образователни услуги в дома за деца от 1 до 5-годишна възраст; образователни услуги в дома за деца с трайни увреждания.

Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ало КНСБ? Ходихте ли на психиатър днес? Вие не виждате ли че всичко се срива тук? Явно нямате връзка с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още