IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е дала 58 млн. лв. през 2012 г. за международна дейност за развитие

Страната да се фокусира върху самостоятелна политика на сътрудничеството за развитие, препоръчва неправителствена организация

12:23 | 29.10.13 г.
България е дала 58 млн. лв. през 2012 г. за международна дейност за развитие

Над 58 млн. лева е изразходвала България през 2012 г. по линия на международното сътрудничество за развитие, посочи Венцислав Кирков, председател на Българската платформа за международно развитие (БПМР), съобщава БТА.

БПМР е мрежова структура от неправителствени организации, работещи в областта на международното сътрудничество за развитие.

България като член на ЕС е поела ангажимент да изразходва средства по линия на сътрудничеството за развитие - към момента за 0,33% от БВП. Във времето процентът се е променил. Първоначално като съвсем млада страна-член България се е ангажирала с 0,17%. През 2012 г. общата сума, изразходвана за сътрудничество за развитие, е 58 540 000 лева, което е 0,08% от БВП.

„Като цел от 0,33% сме далеч, но в същото време трябва да се каже, че в период на криза България все пак увеличава абсолютната стойност на помощта си, докато тенденцията в останалите страни-членки е обратна“, посочи Кирков.

Средствата се изразходват по два многостранни канала - вноски към ЕС, отиващи към структури за външна политика, и членски внос към структури на ООН. По двустранна линия това става на междудържавно ниво.

Данните сочат, че над 99% от средствата на България отиват по многостранни канали - към ЕС и към ООН. Това показва, че самостоятелната политика на България в областта на сътрудничеството за развитие не е достатъчно добре развита и там следва да е фокусът на страната, коментира Кирков.

БПМР препоръчва да бъде приет отделен закон за сътрудничеството за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още