IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дацов: Реалистичният икономически ръст за 2014 г. е около 1,3%

Бюджетът за догодина е доста напрегнат от гледна точка на приходите и събираемостта на данъците, смята бившият заместник-министър на финансите.

20:03 | 24.10.13 г. 3
Дацов: Реалистичният икономически ръст за 2014 г. е около 1,3%

Заложеният в бюджет 2014 г. икономически ръст от 1,8% е прекалено оптимистичен, предупреди бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в предаването Investbook на телевизия Bulgaria on Air.

По думите му реалният растеж ще бъде не повече от 1,3 - 1,5%.

Финансистът уточни, че ръст от 1,8% е невъзможно да бъде реализиран, ако икономиката в Западна Европа не започне да се възстановява бързо.

Дацов определи като рискова приходната част на бюджета. „Постъпленията в хазната зависят от много неща и различни рискове както пред българската, така и пред световната икономика. От финансовото министерство са отчели този факт, но въпреки това са заложили един твърде оптимистичен сценарий“, посочи той. 

„Бюджетът за догодина е доста напрегнат от гледна точка на приходите и събираемостта на данъците. Оказва се доста сериозен натиск върху Националната агенция за приходите и митниците да увеличат постъпленията от налози. Знаем, че по времето на кабинета Борисов контрабандата се увеличи с 4%. Ако успеят да се справят с този проблем, с бюджета всичко ще бъде наред“, допълни ще бившият заместник-министър на финансите.

Той обясни още, че когато става дума за бюджета, е хубаво да се отбележи, че се правят послания за реформи, особено в здравния сектор. „Лошото обаче е, че много се говори, но на практика нищо не се прави. Според мен, на първо място, Бюджет 2014 трябва да подпомогне икономическия растеж. Акцентът трябва да бъде върху потребяването и разпределението на ресурсите, а не само в това да бъдат вложени едни средства в сектори, които биха подпомогнали икономиката", коментира той.

"Повтаря се сценарият от 2010 г. Тогава, ако правителството на Бойко Борисов не беше толкова объркано, можеше да насочи икономиката на страната в съвсем друга посока, а не да се стигне до задълбочаване на кризата“, заключи Любомир Дацов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
НЕ не са луди дами и господа! Напротив, много са си добре даже, но нас ни правят на ЛУДИ! И то доста мело. Дори и за пълния *** е видно, че растежа заложен е космически! Спад е по-вероятен, поради данъчните рестрикции и спънки за икономиката! Икономика не е банковия сектор и други паразитни! Важно е да се знае! За да дръпне развитието на света е необходимо да се намалят драстично данъците и да се разпредели разумно риска между кредитодатели и кредитополучатели! Да се намалят лихвите на 2% и да се забрани на банките да ги променят когато си искат! Оздравителна политика за обществото и повишаване на образователния ценз на обществото! Забрана на пушенето и чалгата тотално, и на паразитни сектори като цяло! Забрана на политическите партии и вкарването им в затворите или каторга до живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не са луди.Знаят че няма да изкарат във властта до края на 2014-та и приказват всякакви небивалици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Луди ли сте? Ще е късмет ако е близо до 1% ама от долната страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още