IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се правен консултант за германския дълг

Правителството е одобрило подготвителните действия на Петър Чобанов за заема от 360 млн. евро от германските банки

13:00 | 23.10.13 г. 1
Търси се правен консултант за германския дълг

Правителството е упълномощило министъра на финансите Петър Чобанов да избере правен консултант по подготвяния заем до 360 млн. евро от германски банки и да проведе преговори с банките, избрани за посредници по пласирането на дълга, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

След като са одобрени подготвителните действия на финансовия министър по заема, той вече има право да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълга.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2013 г., Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, вкл. чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условията на последваща ратификация.

Реализирането на допълнителното външно финансиране в размер до 360 млн. евро чрез пласиране на дълг по законодателството на Германия ще доведе до диверсификация на дълговите източници на финансиране и инвеститорската база в български държавен дълг и ще предотврати концентрация на бъдещи плащания по дълга, се посочва в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"След като са одобрени подготвителните действия на финансовия министър по заема, той вече има право да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълга."Тръпки ме побиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още