IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащаме първо главницата по забавени задължения за данъци и осигуровки

Облекчението, заложено в ДОПК, ще спира начисляването на лихвите и трупането на нови задължения от длъжниците

11:08 | 17.10.13 г. 2
Плащаме първо главницата по забавени задължения за данъци и осигуровки

Депутатите решиха, че вече ще може да се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки с изтекъл срок на плащане. Това ще спира начисляването на лихви и ще предотвратява натрупването на нови задължения.

Текстът е заложен в промените на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от Министерския съвет. Проектът беше приет на първо четене от Народното събрание с гласовете на 136 народни представители.

Въпреки че и депутатите от ГЕРБ подкрепиха промените в закона, Менда Стоянова, която беше председател на бюджетната комисия в предишния парламент, обяви, че има забележки към някои изменения, които трябва да се обсъдят внимателно между първо и второ четене.  Тя визира отлагането с една година на прилагането на реда за погасяване на задължения, чийто срок  за плащане е изтекъл преди 1 януари 2008 г.

Според Стоянова не трябва да се удължава срокът, а да се наложи принципът на служебното начало и по отношение на тези задължения. В момента хората сами трябва да проверяват дали имат такива задължения и да подават молба, допълни още тя..

Мотивът на правителството да предложи промените в кодекса е усъвършенстване на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски. След погасяването първо на главниците за данъците и осигуровките с изтекъл срок за плащане, ще покриват и лихвите по тях.

С промените се въвежда и механизмът за обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, които най-често се използват в схеми за измами с ДДС. Основна цел на въвежданата мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличи събираемостта на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
Излиза, че преди 20 години при 0.38 лв./USD, след като Wall Street с подлост, разрушиха система на благоденствие, която имаше при нас и символично събориха от власт Тодор Живков, заклеймявайки всичко съсдадено през неговто управление взеха превес и започнаха да налагат своята миродавност-на саморазрухата на чужд гръб. Видяхме всички до къде стигна с това и Американската Икономика и тази на формалният Управинтел на Европейският Съюз - Германия. При тях се управлява на ръба на фалита и освен размирици и войни, друго няма. Крепи ги само това, че успяха да ни запишат задължения във вид на осигуровки, които не могат да бъдат погасени за 5 човешки живота. Германия и САЩ са два икономически тумора за изрязване и два паразита на умиране. Не е правилно да изнудвате най-трудолюбивият и талантлив народ на този свят- Българският, подражавайки на последствията, с които се пазят от гибел двата паразита съсипали Целият Свят-САЩ и Германия-те имат робски комплекс в гена си и вървят към самоунищожение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Ами то и сега е така, ето извадка от ДОПК, чл.169Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница, лихви, разноски.(2) Разсрочените и отсрочените публични вземания се погасяват в последователност: главница, лихви, разноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още