IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още нарушения откри АДФИ за АЕЦ "Белене"

Агенцията за финансова инспекция извърши 117 проверки през третото тримесечие

13:16 | 10.10.13 г.
Още нарушения откри АДФИ за АЕЦ "Белене"

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) показа още нарушения по отношение на договора между Националната електрическа компания (НЕК) и „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“.

Анализирана е законосъобразността на финансово – счетоводната отченост на извършените плащания по споразумението от 29 ноември 2006 година, както и по допълнителните договорни споразумения, сключени между 29 ноември 2006 година и 31 март 2012 година.

От агенцията уточняват още, че са установени две нарушения по Закона за счетоводството. Цитираният член се отнася до отчитането на рисковете и очакваните загуби при третиране на стопанските операции с цел получаване на действителен финансов резултат.

От АДФИ са установили още и три „индикатори на измама“ по тези договори.

Анализите на експертите са част от традиционните тримесечни проверки на комисията. През третото тримесечие финансовите инспектори са приключили 117 финансови инспекции, от които 69 са извършени по постъпили в агенцията сигнали, а 48 - по утвърден годишен план. От планираните инспекции 46 бяха в лечебни заведения, където бяха проверени обществените поръчки за доставки и услуги през 2012 година.

В сектор енергетика са проверени още и действията на „Булгартрансгаз“ по управлението на газовото находище в Чирен за периода 2005 – 2010 година. Установени са общо три нарушения, от които две по Закона за обществените поръчки. Проверени са общо 17 поръчки.

С 10 нарушения от 22 проверени поръчки се „отчита“ и „Софийска вода“. Столичното ВиК дружество не е провело търгове, въпреки задължението по Закона за обществени поръчки, при проекти за 10,1 млн. лева.

Като цяло през тримесечието финансовите инспектори са установили виновно причинени вреди за общо 1,1 млн. лева. и 127 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за 69,5 млн. лева.

В рамките на това тримесечие са съставени 637 акта за установяване на административни нарушения и 6 акта за начет, допълват още от АДФИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още