IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще се възползва от актуализацията на бюджета?

Част от разходите са трудно защитими от гледна точка на тяхната неотложност и приоритет, според ИПИ

08:30 | 15.09.13 г. 1
Кой ще се възползва от актуализацията на бюджета?

По отношение на 10 млн. лева задълженията към доставчици на МВР, които ще бъдат разплатени, вероятно става въпрос най-вече за такива, натрупани за покупка на гориво.  Този „феномен” във финансите на МВР не е от вчера.

Традиционно министерството изхарчва парите си за гориво в първите месеци на годината и впоследствие настоява за (и обикновено получава) увеличаване на годишния си бюджет, вместо да потърси вътрешни възможности за оптимизиране на неефективната си система и огромния щат. Явно, въпреки декларираната решителността на новия министър Цветлин Йовчев да реформира системата на вътрешната сигурност, МВР и при това правителство ще продължи да бъде най-голямата „черна дупка” и една от най-раздутите и неефективни системи в бюджета. 

В подкрепа на едни такива песимистични очаквания за реформа в МВР идва и друго перо в постановлението за допълнителните разходи, което показва, че освен 10-те млн. лева за разплащане на задължения към доставчици, МВР ще вземе още 15 млн. лева от актуализацията, които ще послужат за доставка на горива и „вещево доволствие” през следващите месеци. Явно практиката на ежегодно увеличаване на бюджета, за да се покриват текущи разходи, вместо да се мисли как системата да се реформира и модернизира, ще продължи и при тази администрация.

Освен по-горе споменатите суми, към задълженията към доставчици могат да се причислят и 8,5 млн. лева, които ще се дадат на министерство на правосъдието за изчистване на дългове на затворите. Други 3,3 млн. лева ще отидат за покриването на задължения на министерството на околната среда и водите по проекти, съфинансирани от Кохезионния фонд.

Към това перо могат да се добавят всички останали разходи, чиято неотложност и важност остават спорни. Тук могат да бъдат причислени и 15 млн. лева допълнителна субсидия за земеделските производители, по-голямата част от която (11,5 млн. лева) ще се плати на тютюнопроизводителите. Последните успяха да си издействат увеличение на парите от бюджета чрез блокиране на гранични пунктове и откровени манипулации (виж тук) през юли тази година.

Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Орешарски...,1. Обяви Либерализация в енергетиката2. Махни Данъка върху лихвите и... го заменяш с Данък върху банковите транзакци...3. Качи корпоративния данък на 20% и въведи 0% вноски за "частни" пенсии4. Махни "тавана" на осигуровките и 169-те фирмени данъчни преференции- Така ще се появат още поне... 3 милиарда за харчене!А ако си за пазарна икономика и си социално чувствителен - Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна!!- Така ще имаш и втори мандат...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още