IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Николова: Коригирането на бюджета изпрати лош сигнал към бизнеса

Преди да правят промени, управляващите трябваше да използват други варианти, като свиване на разходи и повишаване на събираемостта, заяви икономистът

13:25 | 18.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Десислава Николова: Коригирането на бюджета изпрати лош сигнал към бизнеса

Актуализацията на бюджета не беше необходима, коментира в ефира на Bulgaria On Air Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). По думите й управляващите е трябвало да изчакат да излязат данните за тримесечието и преди да променят основния финансов закон да използват всички други варианти, като например свиване на разходи и повишаване на събираемостта.

Тя уточни, че увеличение от 200 милиона лева в разходната част на фона на около 80 милиарда лева БВП е действително минимална сума.  От друга страна, данните от анализите на БНБ сочат, че за всеки похарчен от държавата лев ефектът върху икономиката е по-малък от един лев, коментира Николова.



Според нея с актуализацията на бюджета управляващите са изпратили лош сигнал както към местния бизнес, така и към външните пазари.

Промяната на основния финансов закон е показала липсата на воля за реформи и на намерението за използване на съществуващите ресурси, допълни Николова.

Прогнозите на Института за пазарна икономика са за минимален ръст на икономиката към края на годината – малко над нулата, и то при условие, че настоящите положителни тенденции в еврозоната се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Русия призна, че наказва Бойко Борисов заради отказа му да строи АЕЦБелене. Руснаците организират бунта, който предизвика падането на правителството.Руският електронен проправителствен официоз Известия на 24.02.2013 г. в апогея на демонстрациите, публикува тенденциозно дръзката статия срещу страната ни:Правителството на България не се задъръжа на власт без руската АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още