IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите одобриха редукция на афганистанския дълг към България

С три кредитни споразумения Афганистан е получил от София 50,6 млн. щ. д.

13:16 | 07.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министрите одобриха редукция на афганистанския дълг към България

Министерският съвет одобри редукция на дълга на Афганистан към  България. Задълженията към България към 31 декември 2012 г. произтичат от междуправителствени кредитни споразумения, сключени през 1974 г., 1979 г. и 1986 г. и възлизат на 50,62 млн. долара., съобщи правителствената информационна служба.

От 2006 г. Афганистан е включен от МВФ в списъка на страните, отговарящи на критериите за предоставяне на средства от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа, а през 2010 г. получава статут на "силно задлъжняла и бедна страна". В резултат кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83,8 на сто редукция на задълженията на страната.

В междуправителствено споразумение на България и Афганистан, гласувано днес от министрите, е заложена препоръчаната от Парижкия клуб редукция на афганистанския дълг. Тя ще бъде трансформирана в  официална помощ за развитие, която ще бъде ползвана за приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование.

Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на страната ни като държава-член на ЕС.

Постигнатата договореност дава възможност на България да изпълнява ангажиментите си в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество, без да се изразходват средства от републиканския бюджет в реално време, се посочва в мотивите към взетото решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Няколко Български правителства подред, от различни партии, опростоха дълговете на Ирак, Либия, сега идва ред и на Афганистан, т.е. отписахме активи. Иначе, хазната ни е празна и ни се налага да емитираме дълг, т.е. придобиваме пасиви. Ако това не сигурен начин за заробване на поколения българи, какво друго е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Вместо да го редуцират защо не ни дадат част от полезните изкопаеми, които откриха там? Ние сме социално слаба страна и не е честно да искат от нас да опрощаваме. Искаме % от концесиите в бъдещите мини за добив на полезни изкопаеми в Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Недопустимо е да се редуцира дълг към когото и да било!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 10 години
Днес Афганистан, после Куба, Виетнам, Ангола... Ех, какви времена бяха, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Няма смисъл да се наливат каквито и да е пари от наша страна в Афганистан. Тази държава е развалина. Офанзивата на САЩ, не само че не спря тероризма в тези географски ширини, но дори го направи още по-силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още