IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът върна частично актуализацията на бюджета*

Росен Плевнелиев не е съгласен с дълг да се покриват текущи разходи

14:03 | 07.08.13 г. 46
Президентът върна частично актуализацията на бюджета*

Трябва да сме си научили урока, посочи още президентът и заяви, че търси честност и яснота за всички разходи, не само за част от тях. Той визира, че само за някои от мотивите за актуализацията има подробности - например за 28-те лева, които ще бъдат отпускани месечно за семействата с деца с увреждания. "С тези 90 стотинки на ден за децата ли оправдаваме емитирането на 1 млрд. лева дълг?", допълни той.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

„Нещо повече, митническата администрация, Националната агенция за приходите вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец“, коментира той.

„Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи“, посочи държавният глава. 

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре. „Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре“, посочи Плевнелиев.

Правото на президента да наложи вето на законите, приемани от Народното събрание, е описано в чл. 101 от Конституцията и то не може да му бъде отказано. Процедурата предвижда задължително ново обсъждане, а повторното приемане на закона може да стане само с квалифицирано мнозинство, т.е повече от половината от всички народни представители.

Именно затова са и притесненията на мандатоносителите в конкретния случай – за актуализацията на бюджета до този момент категорична подкрепа са оказали само БСП и ДПС, които обаче имат само 120 депутати в парламента.

Ако законът, върнат с вето на президента, бъде отново подкрепен, той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник в срок от 7 дни, постановява още Конституцията. Дори и в този случай президентът има още една възможност за възражение срещу приетите текстове - да сезира Конституционния съд, ако смята, че законът противоречи на заложеното в основния нормативен акт на държавата.

* Актуализирано към 15.05 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още