IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работодатели са против данъчните да имат достъп до кредитния регистър

Анкетно допитване на БТПП показва недоверието на фирмите към данъчните служители

12:49 | 02.08.13 г.
Работодатели са против данъчните да имат достъп до кредитния регистър

Две трети от работодателите гледат с неодобрение на идеята данъчните да имат достъп до кредитния регистър на БНБ, показва експресно анкетно допитване на БТПП, което е сондирало мнението на членовете на палатата.

Одобрението за мярката достига едва 24%, а 6% са колебаещите се.

Опасенията са, че ако бъде даден достъп на НАП до кредитния регистър, това би бил още един канал за изтичане на търговска информация към неподходящи ползватели, заради високата степен на недоверие, с която се ползват данъчните служители.

Основните опасения на фирмите от реализирането на подобна мярка са свързани със създаването на възможности за злоупотреби и увеличаване на натиска върху бизнеса. Според фирмите и сега институциите имат достатъчно инструменти за противодействие срещу укриването на данъци.

Основната част от фирмите (60%) не смятат, че даването на достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ ще доведе до по-висока събираемост на данъци. Същевременно над 80% от фирмите са на мнение, че ще бъде нарушена банковата тайна и само 11% нямат такива опасения.

Проучването е осъществено в периода 31 юли 2013 - 1 август 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още